CzechInvest: Pandemie COVID-19 zasáhla i trh fúzí a akvizic

10.08.2020 17:56

Nové vydání M&A Reportu mapuje trendy na trhu fúzí a akvizic v druhém čtvrtletí roku 2020.

CzechInvest: Pandemie COVID-19 zasáhla i trh fúzí a akvizic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

Trh fúzí a akvizic byl ve druhém čtvrtletí 2020 významně ovlivněn pandemií COVID-19. Mnoho společností ukončilo nebo omezilo své aktivity. Zároveň se snížily spotřebitelské výdaje a poptávka po ropě i jiných zdrojích energie. Dopad pandemie bude mít za následek systémové změny v obchodech.

Z aktuálního průzkumu EY Global Capital Confidence Barometer vyplývá, že 56 % respondentů z řad top managementu plánuje na trhu M&A v příštím roce aktivitu jejich společnosti. Zároveň 39 % oslovených očekává pokles cen. Investoři se budou primárně zajímat o ekonomickou odolnost akvizičního cíle.

Česká republika

V České republice bylo ve druhém čtvrtletí roku 2020 oznámeno 143 transakcí. Nejvíce fúzí a akvizic (41) proběhlo v odvětví průmyslových výrobků a služeb. Následoval sektor nemovitostí se 39 transakcemi a sektor maloobchodu, spotřebního zboží a zábavy s 19 uzavřenými obchody.

Mezi významné aktivity na českém trhu patří akvizice MVM Group, která kupuje českou energetickou skupinu Innogy od německé společnosti E.ON.SE. Brněnský holding Solitea oznámil zatím největší fúzi na českém trhu v tomto roce. Propojí celkem dvacet tři společností z České republiky a sedm ze Slovenska. Společnost C-Energy Planá koupila většinový podíl v Teplárně Tábor. Skupina ČEZ prodává svůj podíl v izraelské společnosti CyberX. Firma Czech Aircraft Group převzala kontrolu nad výrobcem lehkých sportovních letadel Czech Sport Aircraft’s. Agrofert prodává některé ze svých pekáren spadajících do skupiny PEK. Podrobnosti o vybraných fúzích a akvizicích jsou k dispozici v přiloženém reportu.

Součástí M&A reportu jsou také aktuality z projektu kapitálových účastí CzechLink, který funguje od srpna 2018. Projekt podporuje fúze, akvizice a joint ventures partnerství mezi lokálními a zahraniční investory a tuzemskými zájemci o investici. Obsahuje přehled anonymizovaných společností registrovaných v projektu CzechLink.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…