CzechMed: Podle jakého klíče rozdělovat prostředky v českém zdravotnictví?

15.04.2013 17:11

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, se zamýšlí ve světle dnešních událostí nad prioritami českého zdravotnictví. Prioritou je samozřejmě blaho pacienta, ale na mediální scéně se do popředí dostává spíše spor o to, podle jakých priorit finance ve zdravotnictví přerozdělovat. V zemích EU úspěšně funguje koncept Health Technology Assessment (HTA), který dokáže skloubit jak ekonomickou, tak lidskou stránku zdravotní péče.

CzechMed: Podle jakého klíče rozdělovat prostředky v českém zdravotnictví?
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

V současné době je Česká republika jednou z posledních zemí v EU, kde proces HTA není formalizován. Zahraniční spolupráce prostřednictvím sítě ustavené dle Směrnice 24/2011/EU pomůže nejen vyprecizovat vlastní metodologii, ale spolupráce se zahraničními agenturami pomůže i podstatně snížit náklady, neboť lze čerpat ze zkušeností HTA procesu v jiných zemích. Důvodů k ustavení HTA procesu je několik. Je třeba si uvědomit, že ve spojení se stárnutím obyvatelstva, přirozenými nároky zdravotníků na spravedlivé ohodnocení jejich práce a ne zcela ideální ekonomickou situací mohou další případné náklady představovat ekonomickou zátěž pro systém veřejného zdravotního pojištění. Zároveň je však jen těžko možné zakonzervovat medicínu v její současné podobě a ignorovat vědeckotechnický pokrok.

„Proces zapojování nových technologií do zdravotnictví musí být transparentní a každému z něj musí být jasné, proč byla určitá technologie akceptována a jiná ne. HTA má ustálenou metodiku, která je založena na moderních statistických metodách a mezinárodně přijímaných klasifikacích (např. QALY). Vzhledem k tomu, o jak eticky citlivé téma se jedná, není možné, aby na výsledcích procesu byl i jen stín podezření z prosazování rozličných lobbyistických zájmů. Tohoto stavu pak nelze docílit jinak, než HTA procesem,“ uvedl na výroční konferenci CzechMed Petr Nosek z Ministerstva zdravotnictví ČR, který za nepřítomného ministra Leoše Hegera přednesl jeho příspěvek na téma HTA.

„Technologie HTA může omezit vliv iracionálních vlivů v alokaci prostředků a zdravotní výdaje budou směřovány do péče o ty pacienty, kteří mohou mít z léčby největší prospěch,“ upřesňuje  MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed.

Stručnou reportáž hlavních témat výroční konference CzechMed je možné shlédnout na adrese: http://www.youtube.com/watch?v=7je5R6iq_cY. Konference se věnovala aktuálním otázkám českého zdravotnictví, především pak připravovaným legislativním změnám jak v oblasti regulativy tak úhrad zdravotnických prostředků.

Zájmové sdružení CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, bylo založeno v roce 1998 s cílem dlouhodobě přispívat ke zvyšování úrovně zdravotní péče v České republice prostřednictvím produktů svých členů. CzechMed sdružuje na 27 členů, českých i mezinárodních společností, které reprezentují 30 % českého trhu zdravotnických prostředků. Cílem je postupné zvyšování povědomí o nejmodernějších zdravotnických prostředcích u odborné i laické veřejnosti. (Více informací získáte na stránkách www.czechmed.cz)

CzechMed je členem evropské skupiny EUCOMED, která zastupuje společnosti, které vyvíjí, navrhují, vyrábějí a dodávají zdravotnické technologie používané při diagnostice. EUCOMED  zastupuje názory 450 firem, které působí na evropském trhu. Jejich technologie slouží k prevenci, léčbě a zlepšení stavu onemocnění a zdravotních postižení. Evropský průmysl zdravotnických technologií investuje ročně do výzkumu a vývoje 3,8 miliardy EUR (tj. více než 110 miliard CZK) a zaměstnává na 435 tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků. Malé a středně velké společnosti tvoří více než 80 % odvětví, proto EUCOMED usiluje o zlepšení přístupu pacientů i odborníků k moderním, inovativním a spolehlivým zdravotnickým technologiím. (Více informací získáte na stránkách www.eucomed.org)

Zdravotnické prostředky a zdravotnické technologie

Definice zdravotnických prostředků je součástí Zákona o zdravotnických prostředcích č. 123/2000 Sb. Pojem zdravotnické prostředky označuje širokou paletu výrobků používaných ve zdravotnictví ke zlepšení práce lékařů a zlepšení komfortu a úspěšnosti péče pacientů. Jedná se o výrobky využívané v oblastech inkontinenční a stomické péče, chirurgické šití, nástroje a materiály nebo implantáty (kloubní nebo pacemakery). Nesmíme zapomínat ani na diagnostická zařízení a informační zdravotnické systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…