CzechTourism: Cestovní ruch nabírá na síle, zájem o hotely stoupá

11.05.2022 17:05 | Tisková zpráva

Po pandemii koronaviru lidé začali víc cestovat. Podle tabulek na tourdata.cz, které vycházejí z dnes publikovaných dat Českého statistického úřadu, do tuzemských hotelů letos v prvním čtvrtletí roku přijelo 2,8 milionů hostů.

CzechTourism: Cestovní ruch nabírá na síle, zájem o hotely stoupá
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Loni se jednalo pouze o cca 280 tisíc. Převažovali rezidenti, bylo jich zhruba 2 miliony. Ze zahraničí Českou republiku (ČR) nejčastěji navštěvovali lidé ze sousedních zemí. 

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18316 lidí

Nejvíc do ČR v 1. čtvrtletí 2022 jezdili hosté z Německa (234 tisíc), následovalo Slovensko (98 tisíc) a Polsko (79 tisíc). Některé regiony zaznamenaly silnější domácí cestovní ruch. Týká se to například Prahy. Letos v 1. čtvrtletí zaznamenala víc než 267 tisíc ubytovaných rezidentů, vyšší hodnota, vezmeme-li posledních deset let, byla pouze v roce 2019, kdy se jednalo o cca 277 tisíc těchto hostů.

„Pozitivní zprávou je velký zájem domácích turistů o dovolenou v Česku. Ve srovnání s prvním kvartálem před pandemií se jedná pouze o 3% pokles,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Obrovský pokles je u zahraničních hostů, kde chybí zejména turisté z Asie a Ruska. Je tak naprosto jasné, že musíme dát co nejvíc vědět světu, že je Česká republika na turisty připravena.“  

Jen do hlavního města Prahy letos za první tři měsíce přijelo ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 o 60 % méně zahraničních hostů. Podobné to bylo v Karlovarském kraji, který zaznamenal 2019/2022 49% úbytek zahraničních hostů.   

„Se změnou by měla pomoci nejen zahraniční kampaň s podtitulem „Přijeďte zažít tradiční i nové“. Spouštíme ji zítra ve 14 zemích světa,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Roli hrají také přímá letecká spojení, na kterých dlouhodobě pracujeme s Letištěm Praha. Věříme, že i díky těmto aktivitám dojde v brzké době k nárůstu příjezdů do České republiky ze sousedních a blízkých zemí, v regionech pak hotely budou ještě víc využívat rezidenti.“      

Negativní dopad na cestovní ruch včetně příjezdů do České republiky má válka na Ukrajině. V tuzemských hotelích letos v 1. čtvrtletí bydlelo cca 8,7 tisíc hostů z Ruska, celkem v těchto hromadných ubytovacích zařízeních v ČR v daném období pobývalo víc než 887 tisíc nerezidentů. Před covidem v roce 2019 bylo ruských návštěvníků hotelů téměř 130 tisíc z celkových více než 2 milionů nerezidentů. Čísla, co se týče hostů z Ukrajiny, se tolik neměnila, letos jich bylo cca 47 tisíc, v roce 2019 se jednalo o necelých 50 tisíc.  

Domácí hosté v letošním prvním čtvrtletí nejvíc navštívili Královéhradecký kraj (282 tisíc), hlavní město Praha (267 tisíc) a kraj Liberecký (203 tisíc). Na Liberecku jsou dokonce domácí příjezdy nejvyšší od roku 2012. Podobná situace byla v Královéhradeckém kraji. Zahraniční hosté v lednu, únoru a březnu 2022 nejvíc navštěvovali hlavní město Praha (492 tisíc), Karlovarský kraj (76 tisíc) a Královéhradecký kraj (63 tisíc).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…