CzechTourism: Další nárůst příjmů z cestovního ruchu

20.06.2018 14:50

Příjmy z příjezdového cestovního ruchu v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o více jak 1,5 miliard korun. Vyplývá to ze statistiky platební bilance, kterou zveřejnila Česká národní banka.

CzechTourism: Další nárůst příjmů z cestovního ruchu
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Celkem dosáhly v období leden – březen příjmy z cestovního ruchu výše 40,7 miliard korun, což představuje růst o 4%. „Pokračuje tak pozitivní trend z posledních období, který nezbrzdilo ani ukončení intervencí České národní banky. Ve sledovaném období se dařilo i příjezdovému cestovnímu ruchu, počty příjezdů vzrostly o 11% a počty přenocování o 9%. Letošní rok se navíc nese ve znamení oslav a mnoha doprovodných akcí u příležitosti 100 let vzniku ČR, a tak by tyto ukazatele mohly být ještě výraznější,“ uvádí Klára Dostálová, ministryně Ministerstva pro místní rozvoj.

Podle agentury CzechTourism stojí za růstem příjmů i příjezdů především zvýšená poptávka ze sousedních zemí, obnovený zájem ze strany ruských turistů a nadále stabilní růst příjezdů turistů z tradičních zdrojových trhů České republiky.

Mimořádný meziroční nárůst zachytily statistiky například u příjezdů z Číny (+28%), Španělska (+38%) a Ukrajiny (+37%).

„Třeba nárůst příjezdu španělských turistů byl způsobený tím, že letos Velikonoce kalendářně spadaly do 1. čtvrtletí roku. Navíc ve Španělsku mají děti týden před Velikonoci prázdniny, takže rodiny rády cestují,“ uvádí Markéta Vogelová, ředitelka odboru Institutu turismu agentury CzechTourism.

„Zahraniční turisté stále častěji směřují do regionů naší republiky. Rozvoj turismu i mimo již známé a mnohdy přetížené lokality jsou dlouhodobou prioritou agentury. Organizujeme press a fam tripy pro zahraniční delegace a novináře; ve spolupráci s našimi zahraničními zastoupeními propagujeme zajímavé destinace napříč regiony. Každoročně organizujeme mezinárodní akce pro odborníky z oblasti cestovního ruchu. Mezi nejvýznamnější patří incomingový workshop pro zahraniční nákupčí služeb v cestovním ruchu: Czech Republic - Travel Trade Day. Ten se letos konal v Liberci a přilákal profesionály z více než 19 zemí celého světa,“ uzavírá Monika Palatková, ředitelka agentury CzechTourism.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…