CzechTourism: Dopad Covid-19 na český MICE sektor

27.07.2020 9:45

Pokles návštěvnosti konferenčních akcí bude v roce 2020 celých 58 %. K návratu do úrovně před Covidem-19 bude postupně docházet v následujících letech, a to až do roku 2023. Vyplývá to ze základního scénáře studie „Dopad Covid 19 na evropský MICE sektor“, kterou pro Czech Convention Bureau realizovala společnost Tourism Economics v rámci Strategické aliance národních evropských convention bureaus.

CzechTourism: Dopad Covid-19 na český MICE sektor
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Základní scénář vychází z varianty, že veškeré plánované konferenční akce mezi březnem a srpnem napříč Evropou budou zrušeny, k určitému oživení dojde v září a říjnu, kdy by mohlo proběhnout až 75 % plánovaných akcí. Analýza vychází ze tří základních pilířů – počtu zrušených eventů, oficiálních cestovních omezení a individuálního faktoru v rozhodování.

Česká republika patří dlouhodobě mezi oblíbené kongresové destinace. V loňském roce se dle statistik ICCA (International Congress and Convention Association) umístila v celosvětové konkurenci na 24. místě, Praha obhájila 9. příčku. Výdaje zahraničních účastníků během eventů v České republice v loňském roce dosáhly 610 000 000 eur, přičemž podíl výdajů zahraničních účastníků se dlouhodobě pohybuje kolem 72 %.

„Cílem Czech Convention Bureau je nejen propagace České republiky coby ideální kongresové destinace, ale také spolupráce s klíčovými partnery v odvětví, pro které je současná situace velice obtížná. I proto jsme rádi, že můžeme partnerům pomoci prostřednictvím realizace podpůrných programů,“ přibližuje Tereza Matějková, vedoucí manažer Czech Convention Bureau. „Organizátoři kongresů i DMC agentury mají možnost spolupráce v rámci programu kampaní kandidatur, který jsme oživili na začátku dubna, připravený je také program spolupráce v rámci kongresů a konferencí, který byl diskutován během nedávno proběhlého zasedání Czech Convention Bureau a do kterého bude zahájena registrace na začátku července.“

Na podporu a revitalizaci sektoru bude v červenci zahájen „Program na podporu asociačních kongresů a konferencí“. Program je zaměřen na podporu akcí, jejichž pořádání významně a prokazatelně podporuje a zvyšuje domácí i příjezdový cestovní ruch. Podpora je rozdělena do dvou kategorií, pro akce s počtem účastníků do 500 osob a pro akce nad 500 osob. Celková finanční alokace přidělena na tento program je 5 000 000 Kč.

V polovině září bude dále otevřeno druhé kolo programu kampaně kandidatur, ve kterém se žádá v rámci tzv. biddingu na určitou akci, kde je potenciál pro získání pořadatelství této akce v České republice. Program podporuje aktivity spojené s prezentací České republiky jako kandidátské země a mohou se jej účastnit pouze subjekty, které se aktivně podílejí na prezentaci České republiky v rámci kampaně kandidatur, tj. regionální convention bureaus, PCO (professional congress organiser) či DMC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…