CzechTourism: Největší propad zaměstnanosti i spotřeby v sektoru cestovního ruchu pocítí Praha

11.04.2020 18:00

Spotřeba spojená s cestovním ruchem se letos v Praze může propadnout téměř o 64 miliard korun. Ve srovnání s loňským rokem přijde turistický sektor hlavního města také o více než třicet šest tisíc pracovních míst. Vyplývá to z rozšířené verze průzkumu, kterou pro státní agenturu CzechTourism zpracovala společnost Economic Impact.

CzechTourism: Největší propad zaměstnanosti i spotřeby v sektoru cestovního ruchu pocítí Praha
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

O více než osm tisíc pracovních míst může podle nejmírnější modelové varianty „červen“, která předpokládá postupné uvolňování opatření do konce května, přijít Karlovarský kraj. O téměř šest tisíc pracovních míst Jihomoravský a o čtyři tisíce Jihočeský kraj.

Z průzkumu dále vyplývá, že největší propady ve spotřebě cestovního ruchu budou kromě Prahy právě v Karlovarském a Jihomoravském kraji, které mají hned po Praze největší procento přenocování zahraničních turistů. Praha a Karlovarský kraj navíc svou specifickou nabídkou oslovují především zahraniční hosty a je otázkou, zda se jim podaří tento výpadek nahradit domácími návštěvníky.

V loňském roce se celková spotřeba za služby cestovního ruchu vyšplhala na 300 miliard korun. To jsou peníze, které domácí i zahraniční návštěvníci utratili za ubytování, jídlo, dopravu nebo vstupy do památek, na sportoviště a do kulturních a podobných zařízení. „Pokud se povede rozpohybovat cestovní ruch před prázdninami, tak ekonomika přijde o 142 miliard a do státního rozpočtu přiteče o 60 miliard méně. Bohužel hrozí i ztráta 80 tisíc pracovních míst v cestovním ruchu. Varianta, která počítá s oživením cestovního ruchu až v září, po skončení hlavní turistické sezóny, je ještě hrozivější. Propad cestovního ruchu o více než 200 miliard, propad příjmů státního rozpočtu o 85 miliard a ztráta 140 tisíc pracovních míst v cestovním ruchu,“ komentuje výsledky průzkumu Jan Herget, ředitel agentury CzechTourism.

Nad rámec analýzy modelových dopadů pandemie COVID-19 na odvětví cest. ruchu v ČR byly vyčísleny i celkové dopady na silně zasažené sektory stravovacích/gastronomických služeb a rekreačních, kulturních, sportovních a ostatních zábavních služeb, a to včetně spotřeby místních obyvatel, nejen návštěvníků.  Dle propočtů by při scénáři „červen“ přišly tyto sektory o dalších 46 miliard Kč.

Globálně je v turismu ohroženo až 75 mil. pracovních míst, z toho v Evropě je to až 10 milionů pracovních míst. Nejpostiženější zemí Evropy bude Německo, kde je ohroženo 1,6 mil. pracovních míst. Dle Oxford Economics světový trh cestovního ruchu může v letošním roce v důsledku pandemie koronaviru SARS-CoV-2 ztratit téměř pětinu globálních příjezdů a návrat k číslům před vypuknutím pandemie se očekává až v roce 2023.

Kompletní výsledky průzkumu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…