CzechTourism: Největší propad zaměstnanosti i spotřeby v sektoru cestovního ruchu pocítí Praha

11.04.2020 18:00

Spotřeba spojená s cestovním ruchem se letos v Praze může propadnout téměř o 64 miliard korun. Ve srovnání s loňským rokem přijde turistický sektor hlavního města také o více než třicet šest tisíc pracovních míst. Vyplývá to z rozšířené verze průzkumu, kterou pro státní agenturu CzechTourism zpracovala společnost Economic Impact.

CzechTourism: Největší propad zaměstnanosti i spotřeby v sektoru cestovního ruchu pocítí Praha
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

O více než osm tisíc pracovních míst může podle nejmírnější modelové varianty „červen“, která předpokládá postupné uvolňování opatření do konce května, přijít Karlovarský kraj. O téměř šest tisíc pracovních míst Jihomoravský a o čtyři tisíce Jihočeský kraj.

Z průzkumu dále vyplývá, že největší propady ve spotřebě cestovního ruchu budou kromě Prahy právě v Karlovarském a Jihomoravském kraji, které mají hned po Praze největší procento přenocování zahraničních turistů. Praha a Karlovarský kraj navíc svou specifickou nabídkou oslovují především zahraniční hosty a je otázkou, zda se jim podaří tento výpadek nahradit domácími návštěvníky.

V loňském roce se celková spotřeba za služby cestovního ruchu vyšplhala na 300 miliard korun. To jsou peníze, které domácí i zahraniční návštěvníci utratili za ubytování, jídlo, dopravu nebo vstupy do památek, na sportoviště a do kulturních a podobných zařízení. „Pokud se povede rozpohybovat cestovní ruch před prázdninami, tak ekonomika přijde o 142 miliard a do státního rozpočtu přiteče o 60 miliard méně. Bohužel hrozí i ztráta 80 tisíc pracovních míst v cestovním ruchu. Varianta, která počítá s oživením cestovního ruchu až v září, po skončení hlavní turistické sezóny, je ještě hrozivější. Propad cestovního ruchu o více než 200 miliard, propad příjmů státního rozpočtu o 85 miliard a ztráta 140 tisíc pracovních míst v cestovním ruchu,“ komentuje výsledky průzkumu Jan Herget, ředitel agentury CzechTourism.

Nad rámec analýzy modelových dopadů pandemie COVID-19 na odvětví cest. ruchu v ČR byly vyčísleny i celkové dopady na silně zasažené sektory stravovacích/gastronomických služeb a rekreačních, kulturních, sportovních a ostatních zábavních služeb, a to včetně spotřeby místních obyvatel, nejen návštěvníků.  Dle propočtů by při scénáři „červen“ přišly tyto sektory o dalších 46 miliard Kč.

Globálně je v turismu ohroženo až 75 mil. pracovních míst, z toho v Evropě je to až 10 milionů pracovních míst. Nejpostiženější zemí Evropy bude Německo, kde je ohroženo 1,6 mil. pracovních míst. Dle Oxford Economics světový trh cestovního ruchu může v letošním roce v důsledku pandemie koronaviru SARS-CoV-2 ztratit téměř pětinu globálních příjezdů a návrat k číslům před vypuknutím pandemie se očekává až v roce 2023.

Kompletní výsledky průzkumu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…