CzechTourism: Příjmy z cestovního ruchu vzrostly o 3,5 %

15.03.2017 19:23

Příjmy ČR z příjezdového cestovního ruchu dosáhly v roce 2016 hodnoty 154,2 miliardy korun a v meziročním srovnání vzrostly o 3,5 %. Vyplývá to ze statistiky platební bilance, kterou v úterý zveřejnila Česká národní banka.

CzechTourism: Příjmy z cestovního ruchu vzrostly o 3,5 %
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Za růstem příjmů z příjezdového cestovního ruchu stála v uplynulém roce především vyšší poptávka na blízkých evropských trzích. Statistiky ČSÚ zaznamenaly za rok 2016 výrazný nárůst příjezdů do hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) u turistů z Německa, Slovenska, Polska, Velké Británie, či Rakouska. Ze vzdálených trhů rostly nejvíce Čína, Jižní Korea, Izrael a Tchaj-wan.

Průměrné výdaje zahraničních turistů se v roce 2016 nezměnily. Podle průzkumu agentury CzechTourism utratili zahraniční turisté v ČR průměrně 2779 korun za osobu a den pobytu, což bylo přibližně stejně jako v předchozím roce. Ve spotřebním koši však vzrostl podíl výdajů na ubytování a vzrostly také výdaje placené před cestou.

Na pozitivním vývoji příjezdů i příjmů z cestovního ruchu se podílelo několik klíčových faktorů. Rostoucí význam především na vzdálených trzích měla bezpečnost Česka, která se ve srovnání s některými konkurenčními destinacemi stala významnou konkurenční výhodou, příznivý kurz koruny a v neposlední řadě také aktivita zahraničních zastoupení CzechTourism. Těch v uplynulém roce fungovalo celkem 19 po celém světě.

V posledních třech letech příjezdovému cestovnímu ruchu výrazně pomáhaly intervence ČNB, díky kterým se především pro turisty z eurozóny stala dovolená v Česku finančně zajímavou. Zvažované ukončení intervencí v průběhu roku 2017 bude mít na tyto trhy opačný dopad, u trhů a segmentů s vyšší cenovou citlivostí lze očekávat pokles, resp. pomalejší růst poptávky po produktech cestovního ruchu. To se může týkat zejména Německa či Rakouska. S ohledem na řadu dalších faktorů a značnou diverzifikaci zdrojových zemí v portfoliu ČR by však důsledky ukončení intervenci neměly mít závažnější dopad na ekonomiku cestovního ruchu jako celek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…