CzechTourism: Příjmy z cestovního ruchu vzrostly o 5,5 procent

17.12.2015 11:27

Příjmy České republiky z příjezdového cestovního ruchu dosáhly za první tři čtvrtletí roku 2015 hodnoty 108,3 miliardy korun, což bylo o 5,5 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Vyplývá to ze statistiky platební bilance, kterou v pátek zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

CzechTourism: Příjmy z cestovního ruchu vzrostly o 5,5 procent
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Zvýšení příjmů z cestovního ruchu souvisí s růstem zahraničních návštěvníku, o němž agentura CzechTourism informovala v tiskové zprávě z 9. 11. 2015.

„Za růstem příjmů stála především vyšší poptávka na blízkých evropských trzích, které těžily z výhodného kurzu koruny k euru,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Významné nárůsty příjezdů zaznamenaly statistiky za první tři čtvrtletí ze všech sousedních států. Ze vzdálených zemí si nejlépe tradičně vedly Čína a Jižní Korea, pokračoval úbytek turistů z Ruska a Ukrajiny. Celkem za první tři čtvrtletí do ČR přijelo 6,7 milionu zahraničních turistů, kteří se ubytovali v hromadných ubytovacích zařízeních.

„Do vývoje příjmů ze zahraničního cestovního ruchu se promítla také vyšší poptávka jednodenních návštěvníků“ uvedla Monika Palatková, generální ředitelka agentury CzechTourism.

Pro více než tři čtvrtiny jednodenních návštěvníků jsou hlavním důvodem návštěvy ČR nákupy. Asi 60 % jednodenních návštěvníků pochází z Německa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…