CzechTourism: Restart cestovního ruchu v Česku postupuje rychleji než vloni

10.08.2021 18:07 | Tisková zpráva

Cestovní ruch se v České republice začal postupně nadechovat až na konci druhého kvartálu. To, že se Češi na cestování těšili, ukazují letošní červnová data.

CzechTourism: Restart cestovního ruchu v Česku postupuje rychleji než vloni
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Červen 2021 byl jak z hlediska domácího, tak příjezdového cestovního ruchu silnější než loňský, nicméně 86 % všech hostů, kteří se ubytovali v českých hotelech, penzionech nebo kempech bylo domácích. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Statistiky rezervačního systému Previo ukazující obsazenost ubytovacích zařízení v Česku v letošní hlavní sezoně dále naznačují, že pro některé regiony by mohlo jít o velmi silnou sezonu, která co do obsazenosti překoná jak rok 2020, tak i rok 2019. Přehledně zpracované statistiky naleznete na portálu tourdata.cz

„Turismus v Česku se po jarním lockdownu rozjíždí rychleji, než tomu bylo v loňském roce. I přes drtivé poklesy v počtu návštěvníků se mezi regiony i nadále na špici s 252 tisíci hosty drží Praha, především však díky domácím turistům, kteří tvořili více než šedesát procent návštěvníků,“ uvedl Jan Herget ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism a doplnil: „Naší společnou prioritou s Letištěm Praha je v druhé polovině roku rozlétat letecká spojení z Itálie, Španělska a Francie.“

„Nejvyšší obsazenost podle rezervačního systému Previo vykazují v letních měsících například Orlické hory, Slovácko, Šumava nebo Lednicko-Valtický areál a Podyjí. Z dat na září je viditelné, že lidé prozatím s rezervacemi váhají, i proto na září plánujeme závěrečnou fázi kampaně SvětovéČesko, která ma zacíl prodloužit sezónu. Zatímco v letních měsících se obsazenost pohybovala okolo 50–60 %, na září je to prozatím necelých 30 %. To je nicméně více než v předešlých letech, v roce 2020 to bylo jen 17 % a i v před covidovém roce 2019 to bylo okolo 20 %,“ dodává Herget.

I přes velké rozdíly mezi jednotlivými regiony a velkým propadem počtu turistů v Praze dosáhla obsazenost hotelů na úrovni celé České republiky za letošní červenec rekordní úrovně. „V meziročním srovnání s rokem 2020 byla o 5 % vyšší. Ve srovnání s rokem 2019 vyšší dokonce o 15 %. Nejvyšší obsazenosti dosáhl Zlínský kraj se 72 %, následovaný Jihomoravský 67 % a Pardubickým krajem 67 %. Dle informací od ubytovatelů poptávku po ubytování stále táhnou primárně Češi,“ řekl Pavel Kotas ředitel společnosti Previo a doplnil: „I když Praha meziročně zaznamenala nárůst o 21 %, úbytek zahraničních turistů je stále citelný. Ve srovnání s před covidovým rokem 2019 je Praha totiž pořád 21 % v mínusu.

„Optimismus přetrvává i u obsazenosti na srpen a září. K datu 2. 8. 2021 jsme zaznamenali obsazenost v srpnu o 22 % vyšší než předchozí rok. V září dokonce o 57 % vyšší v meziročním srovnání. Z těchto dat usuzujeme, že oproti předchozím trendům dojde k prodloužení domácí sezóny i do podzimních měsíců. Zároveň předpokládáme pokračování trendu zvyšování počtu domácích rezervací v předstihu," dodal Kotas.

Češi v letošní hlavní sezoně stejně jako v loňském roce dávají přednost spíše dovolené v tuzemsku. Do zahraničí míří spíše mladší lidé do 30 let, ti, kteří dovolenou v zahraničí neplánují jako nejčastější důvod uvádí restrikce spojené s pandemií Covid, ale i nedostatek financí. V loňském roce dle dat ČSÚ strávili Češi v 80 % případů hlavní letní dovolenou v tuzemsku, přitom v roce 2019 to bylo 60 % Čechů. „I letos předpokládáme, že se více jak tři čtvrtě letních dovolených odehraje v tuzemsku. K nejčastějším odpočinkovým aktivitám bude patřit pěší turistika, cykloturistika v mnoha podobách a samozřejmě koupání,“ říká Herget.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…