CzechTourism: Tourfilm letos připomene sto let česko-slovenské vzájemnosti

30.09.2018 7:36

Partnerskou zemí 51.ročníku Mezinárodního festivalu filmů s cestovatelskou tematikou Tourfilm se stalo Slovensko. Festival připomene letošní sté výročí česko-slovenské vzájemnosti v rámci svého doprovodného programu, návštěvníci se mohou těšit na herečku Zuzanu Kronerovou, fotografa Roberta Vana či koncert Mira Žbirky s kapelou.

CzechTourism: Tourfilm letos připomene sto let česko-slovenské vzájemnosti
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

„Nejstarší filmový festival zaměřený na cestování letos připomene významné události od založení Československa až po současnost. Festival zároveň přesně naplňuje jeden ze základních cílů Ministerstva pro místní rozvoj v oblasti turismu – rozprostírá zájem o cestování do regionů v mimosezónním období,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Festival se bude konat 5. - 6. října 2017 v Karlových Varech opět v Grandhotelu Ambassador. Kromě soutěžní přehlídky filmů slibuje i bohatý doprovodný program. Vstup na festival je zdarma, návštěvníci se mohou těšit na přednášky (herci Zuzana Kronerová či Martin Dejdar, cestovatelé Marek Hýža, Ruda Švaříček, Lucie Radová či Pavol Barabáš, rybář Jakub Vágner), besedy spojené s projekcí (Robert Vano)  i talkshow. Program zakončí v sobotu koncert Mira Žbirky s kapelou.

Snímky v národní sekci soutěže TourRegionFilm soutěží v kategoriích propagačních spotů do 10 minut, dokumentárních filmů s tematikou cestování, mobilních aplikací a webových stránek a v kategorii amatérských krátkých filmů či vlogů do 60 minut. Mezinárodní sekce Tourfilm je otevřena pro promo spoty do 3 minut a nad 3 minuty, dokumentární filmy a amatérské filmy či vlogy.

Do festivalu se letos přihlásilo 435 soutěžních snímků (316 do mezinárodní soutěže, 119 do národní části soutěže). Celkem se se svými soutěžními počiny přihlásilo do soutěží rekordních 64 zemí, sledovali jsme nárůst počtu snímku zejména z exotických destinací, jako jsou např. Ekvádor, Peru, Filipíny, Indonésie, Čile, Nepál či Dominikánská republika, které překvapily svou vysokou kvalitou. Nejpočetněji bylo v mezinárodní sekci zastoupeno Chorvatsko (25 snímků), Španělsko (21 snímků), Německo (19 snímků) a Slovensko (19 snímků).

Jak v mezinárodní, tak v národní sekci soutěže významně posílala kategorie amatérských snímků a vlogů, kde jednak došlo oproti minulým letům k nárůstu počtu přihlášených filmů (31 amatérských snímků a vlogů se přihlásilo do mezinárodní soutěže, 34 do národní), jednak se dle vyjádření odborné poroty festivalu se jednalo o snímky velice kvalitní, které se v některých případech vyrovnaly profesionálním filmům. Zájem o amatérskou kategorii tak vzrostl od minulého ročníku o bezmála     50 % /34 snímků ve 2017/.

„Zatímco vloni jsme na jubilejním padesátém ročníku připomínali proměny cestování v regionech České republiky za posledních padesát let, letos připadla jasná volba na Slovensko. Zapojení agentury CzechTourism do meziresortního projektu připomínek významných výročí posledních sta let představíme v samostatném bloku. Zásadní je pro nás také držet linii festivalu, který je zdarma přístupný širokému publiku, proto je i letos do programu zařazen blok určený dětem i odborné přednášky a workshopy pro studenty cestovního ruchu,“ komentuje ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková.

Program a aktuality: www.tour-film.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…