CzechTourism: V říjnu přijelo do České republiky víc hostů než loni

11.12.2022 17:59 | Tisková zpráva

O 23 % hostů víc než loni navštívilo letos v říjnu tuzemské hotely. Celkem se jednalo o 1,3 milionů lidí, z toho víc než polovina (51 %, 672 tisíc) návštěvníků byla ze zahraničí.

CzechTourism: V říjnu přijelo do České republiky víc hostů než loni
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Vyplývá to ze zveřejněných informací Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism, které vycházejí z údajů Českého statistického úřadu. Ve srovnání s předcovidovým říjnem v roce 2019 bylo návštěvníků hotelů o 8 % méně.

Nejvíc do České republiky (ČR) letos v říjnu přijelo Němců, a to 192 tisíc. Ve srovnání s rokem 2019 jde o nárůst o 5 %. Následovalo 61 tisíc Slováků (+ 22 % ve srovnání se říjnem 2019) a 44 tisíc Poláků (+24 % ve srovnání se říjnem 2019). Dále do ČR přijelo 37 tisíc Američanů (- 34 % ve srovnání se říjnem 2019) a 28 tisíc obyvatel Velké Británie (- 29 % ve srovnání se říjnem 2019). Domácích turistů se v hotelech v České republice v říjnu ubytovalo 646 tisíc (meziročně – 4 % a ve srovnání se říjnem 2019 + 21 %).

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

„Pokud využívání hotelů v České republice letos v říjnu srovnáme se situací před pandemií covidu-19, je zřejmé, že i když zahraničních hostů bylo meziročně o 66 % víc, stále nejsme na předcovidových číslech. Oproti desátému měsíci v roce 2019 bylo hostů ze zahraničí o 25 % méně. Tuzemský cestovní ruch tak stále táhnou rezidenti, ve srovnání s říjnem před třemi lety jich letos bylo o 21 % víc,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „S podporou příjezdů zahraničních turistů letos i roce příštím mimo jiné pomáhá zimní on-line kampaň určená pro devět zahraničních trhů. Zaměřuje se primárně na hory a wellness (sjezdovky, winter fun, wellness), vánoční trhy, zimní města (kultura, gastro) a Valentýna.“

K návštěvě České republiky nově na sociálních sítích zvou také česká snowboardistka a alpská lyžařka, několikanásobná olympijská vítězka a mistryně světa Ester Ledecká (ZDE), česká fotbalová legenda Petr Čech (ZDE) nebo olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková (ZDE).

„Spoty s našimi sportovními osobnostmi máme samozřejmě také v češtině. Podle nedávného průzkumu Plány Čechů na zimní dovolenou (ZDE) totiž 47 % rezidentů plánuje zimní dovolenou strávit právě v České republice (ZDE). Nejčastěji chtějí odpočívat a lehce sportovat, aktivní dovolenou se sportem plánuje 22 % lidí. Většinou se chtějí věnovat pěší turistice, lehčím procházkám, chystají se ale také na lyže a běžky,“ říká ředitelka odboru produktového managementu a regionální spolupráce České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Veronika Janečková.

Jak se mění zájem o ubytování v hotelech v České republice, meziročně a po jednotlivých měsících, včetně složení zahraničních hostů podle zemí, je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…