CzechTrade: BusinessInfo.cz odstartovalo přesně před 20 lety

09.09.2021 21:20 | Tisková zpráva

Portál pro podnikatele a exportéry byL zaregistrován 9. září 2001

CzechTrade: BusinessInfo.cz odstartovalo přesně před 20 lety
Foto: CzechTrade
Popisek: CzechTrade

Přesně před dvaceti lety, 9. září 2001 začal vznikat oficiální portál pro podnikání a export BusinessInfo.cz. 

Anketa

Má být Hana Lipovská odvolána z Rady ČT?

5%
93%
hlasovalo: 12536 lidí
Portál BusinessInfo.cz nabídl jako první v Česku na jednom místě skutečně komplexní informace pro podnikatelskou veřejnost od orgánů české státní správy a později pak i od institucí Evropské unie.  „Od toho momentu je jedním z mála IT projektů českého státu, který se může pyšnit dvacetiletou ničím nenarušenou kontinuitou bez problémů a negativních kauz – 20 let pomáhá uspět českým podnikatelům,“ říká šéfredaktor portálu Pavel Hubáček.

Ideový záměr projektu se zrodil na Ministerstvu průmyslu a obchodu, které vznik portálu iniciovalo. Od počátku projekt realizuje agentura na podporu obchodu CzechTrade. Svým dílem do informační mozaiky portálu přispívají i další partneři projektu. Tedy další ministerstva, státní agentury a také podnikatelské asociace a svazy.

BusinessInfo.cz nabízí čtenářům odborné články o daních, financování podnikání, jeho rozvoji či zahraničním obchodě, příběhy úspěšných podnikatelů, včetně těch, kteří svými výrobky dobývají svět a otevírají kolegům pomyslné dveře na zahraniční trhy a také přehled o státních programech, které jsou firmám k dispozici.

„Redakce portálu rozsáhlý tok informací utřiďuje, udržuje aktuální, doplňuje do kontextu a v potřebné míře převádí do čtenářsky srozumitelné formy. Navíc přichází s vlastním unikátním obsahem, kterým podnikatelské informace od státu doplňuje a zpřehledňuje. Patří sem i právní minimum pro podnikatele s přibližně 100 texty pokrývajícími všechny důležité aspekty podnikatelské činnosti,“ popisuje Hubáček. 

Už pět let po vzniku se portál stal nejpreferovanějším českým internetovým portálem pro podnikatele. Jako první volbu ho tehdy v průzkumu uvedlo jedenáct procent českých respondentů. Místopředseda Evropské komise Günter Verheugen dal v roce 2008 BusinessInfo.cz za příklad kvalitní informační podpory státu vůči podnikatelům. Podle Verheugena se jím mohou inspirovat obdobné weby ve zbylých zemích Unie. V internetové soutěži WebTop100.cz pro rok 2010 se BusinessInfo.cz umístilo na 3. místě v kategorii Služby.

V roce 2012 přišlo Businessinfo.cz s mobilní verzí portálu, čímž se zařadilo mezi premianty využívající toto řešení. BusinessInfo.cz se může pyšnit i tím, že jako první mezi weby státní správy začalo komunikovat se čtenáři na sociálních sítích (2011) a vytvářet informační obsah ve videích (2014). V dalších letech přibyly i tematické podcasty na platformách SoundCloudu a Spotify. Od konce roku 2019 je BusinessInfo.cz plně responzivní a stalo se zároveň prvním portálem státní správy v ČR, který běží kompletně v cloudu.

Portál získal na ještě větší důležitosti během pandemie. Potvrdil své postavení mezi podnikateli a živnostníky jako spolehlivého zdroje informací. „V roce 2020 po vypuknutí pandemie COVID-19 skokově vzrostla návštěvnost portálu a překročila 300 tisíc uživatelů měsíčně. Portál tento náhlý zájem ustál díky modernímu cloudovému řešení,“ doplňuje Hubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …