DAKO-CZ zazáří na veletrhu TRAKO zeleným řešením

18.09.2019 15:39

V polském Gdaňsku se od 23. do 27. září 2019 uskuteční veletrh TRAKO. Mezinárodní železniční veletrh patří mezi největší a nejprestižnější setkání železničního průmyslu v Polsku. Návštěvníci se seznámí s problematikou současného stavu v dopravních systémech a železniční infrastruktuře v Polsku, Evropě i po celém světě. Veletrhu, který se koná jednou za dva roky, se zúčastní i třemošnická společnost DAKO-CZ, tradiční český výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla.

DAKO-CZ zazáří na veletrhu TRAKO zeleným řešením
Foto: dako-cz.cz
Popisek: DAKO-CZ

„Prezentaci na letošním ročníku veletrhu TRAKO jsme pojali stylově, v zeleném. Zákazníkům v našem GREEN CORNER ukážeme zelené řešení, které se skládá z elektromechanické brzdové jednotky, řídící jednotky iRB 05.1 a záložního zdroje DST-01, které je šetrné k životnímu prostředí,“ uvádí Dagmar Matúšová, generální ředitelka společnosti DAKO-CZ.

Šetrnost zvoleného řešení k životnímu prostředí spočívá v tom, že při poruše brzdového systému nebo havárii tramvaje nemůže dojít k úniku oleje, provozovatel tramvaje nemusí disponovat žádným olejovým hospodářstvím, tím odpadá povinnost evidence a likvidace nebezpečných odpadů. Tímto převratným systémem bude v tomto roce osazeno 50 vícečlánkových čtyřpodvozkových tramvají s označením Moderus GAMMA, společnosti Modertrans Poznaň.

Stánek na veletrhu TRAKO

Stánek na veletrhu TRAKO

„Od ledna do dubna příštího roku navíc budeme tyto brzdové systémy a komponenty, které propagujeme pod názvem GREEN SOLUTION (WE BRAKE GREEN), vyrábět i pro nové tramvaje s označením Moderus BETA MF. Celkem patnáct dvoupodvozkových moderních jednočlánkových tramvají společnosti Modertrans Poznaň bude nasazeno v katovické aglomeraci,“ doplňuje Dagmar Matúšová.

V oblasti tramvajové dopravy bude DAKO-CZ na veletrhu dále prezentovat ukázku nového provedení magnetické kolejnicové brzdy DAKO KB 1150, která je vyrobena pomocí nové technologie a vyniká vysokým poměrem výkon/cena a výkon/hmotnost.

Pneumatická řešení brzdových systémů budou zastoupena v oblasti osobní i nákladní dopravy. Společnost na svém stánku předvede ukázku provedení kompaktní brzdové jednotky DAKO KKBB pro kotouč v kole, která se vyrábí v provedení s parkovací brzdou nebo v provedení jednoduchém bez parkovací brzdy. Je provozně a údržbově nenáročná. Návštěvníci mohou dále spatřit brzdový ventil DAKO MEMU pro vozy metra a EMU.

Elektrická brzda

Z oblasti nákladní dopravy bude k vidění nová lehká kotoučová brzdová jednotka DAKO KBZ 10 pro nákladní vozy v provedení s ruční brzdou a se signalizátorem brzdění. V současné době probíhá poslední část typových zkoušek a zároveň začíná výroba první sady, tj. osm jednotek pro prvního zákazníka. Od prvního čtvrtletí roku 2020 zahájí DAKO-CZ sériovou výrobu tohoto typu brzdové jednotky. Zákazníkům ji bude dodávat ve variantě na kotouč šířky 110 a 170 mm.

„Speciálně pro gdaňský veletrh jsme s kolegy z technického úseku připravili sérii 3D modelů brzdových jednotek. Jsou připraveny v měřítku zhruba 1:3 až 1:4 a sloužit by měly hlavně kolegům z obchodního úseku jako fyzický vzorek při obchodních jednáních. Opomenout nemohu ani videoprezentaci naší společnosti, speciální edici dárkových předmětů či produktové katalogy,“ popisuje Jana Kavalír, manažerka marketingu společnosti DAKO-CZ, a doplňuje: „V zasedací místnosti návštěvníci spatří vizualizaci společností DAKO-CZ. DAKO-CZ, a.s. v tuto chvíli vlastní jednu dceřinou společnost a jeden odštěpný závod.“

Expozici společnosti DAKO-CZ najdou návštěvníci veletrhu v hale D.

Stánek na veletrhu TRAKO

Stánek na veletrhu TRAKO

O DAKO-CZ, a.s.
Společnost DAKO-CZ je předním výrobcem pneumatických, elektromechanických a hydraulických brzdových systémů pro kolejová vozidla s více jak 200letou tradicí. Firma s plánovaným ročním obratem téměř 40 milionů eur (což je jedna miliarda českých korun), na kterém se ze 70 % podílí zahraniční zakázky, sídlí v Třemošnici ve východních Čechách. Většinovým vlastníkem společnosti je společnost CZECHOSLOVAK GROUP a.s. Druhým akcionářem je společnost Tatravagónka Poprad a.s., nejvýznamnější výrobce nákladních železničních vozů a podvozků v Evropě. Tatravagónku spoluvlastní skupina Optifin Invest a přepravní společnost Budamar Logistics.
V červnu roku 2019 firma vzdala hold vynálezci Josefu Daňkovi, který v poválečných letech se svou vývojovou skupinou vyvinul klíčové prvky pneumatického brzdového systému, a přejmenovala ulici, ve které sídlí, na Josefa Daňka 1956. Rok 1956 v názvu znázorňuje rok, kdy došlo k mezinárodnímu schválení pneumatického brzdového systému DAKO CV, CV1 a CV1D.
DAKO-CZ dodává brzdové systémy a komponenty pro nákladní a osobní vozy, příměstské jednotky, lokomotivy, vozy metra i tramvaje. Kromě společností Siemens AG a Stadler Rail AG patří mezi odběratele produktů společnosti DAKO-CZ například též Tatravagónka Poprad a.s. či Škoda Transportation a.s. Kolejová vozidla s brzdami DAKO je možné vidět nejen v Evropě, ale také v Číně, Indii, Malajsii, Indonésii či Alžírsku, kde společnost spolupracuje se světovými výrobci kolejových vozidel a provozovateli kolejové dopravy. Společnost má vlastní vývoj, disponuje moderní zkušební laboratoří a konstrukčním pracovištěm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…