DIAMO: Báňští záchranáři dostali vyznamenání

09.12.2022 17:05 | Tisková zpráva

Záchranářské záslužné kříže získalo letos 31 báňských záchranářů. Vyznamenání jim předal předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka v Hornickém muzeu Landek Park v Ostravě-Petřkovicích 2. prosince. Mezi oceněnými byli záchranáři nejen z HBZS, ale i ze závodů DARKOV, ODRA, GEAM, PKÚ, TÚU a z Dolu ČSM (OKD).

DIAMO: Báňští záchranáři dostali vyznamenání
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Ve svých proslovech na slavnostním předávání vyznamenání v ostravském hornickém muzeu předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka a ředitel Hlavní báňské záchranné stanice Josef Kasper připomněli význam práce báňských záchranářů. Je specifická a náročná fyzicky i psychicky. Posláním záchranářů je nasadit vlastní život pro záchranu životů druhých nebo materiálních hodnot. Pracují hlavně na šachtách, ale pomáhají i při jiných neštěstích nebo speciálních úkolech.

Při představování jednotlivých oceněných nejčastěji zaznívalo, že jsou vyznamenaní za dlouholetou aktivní činnost v báňském záchranném sboru, za aktivní podíl při likvidaci důlních nehod a řešení mimořádných situací. Ocenění získalo celkem 31 záchranářů, z nich 14 obdrželo bronzový kříž, 13 stříbrný a 4 zlatý. Mezi vyznamenanými zlatým křížem byl i ředitel závodu DARKOV Josef Lazárek.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Blahopřát jim přišli za DIAMO ředitelé závodů, ředitel státního podniku Ludvík Kašpar a nechyběli ani další vedoucí pracovníci, zástupci ČBÚ, dalších podniků a rodinní příslušníci. Součástí slavnostního setkání bylo tradičně také uctění památky záchranářů, kteří přišli o život při záchranných akcích.

Resortní medaile Záchranářský záslužný kříž je udělována za výjimečné zásluhy při zásahu báňských záchranářů, při cestě k zásahu nebo při výcviku. Může být udělena i za zvláštní zásluhy o zvýšení odborné úrovně báňské záchranné služby nebo záchranářské taktiky, a to při splnění podmínky nejméně 10 let činnosti v báňské záchranné službě. Medaile uděluje předseda Českého báňského úřadu na základě návrhu Štábu báňské záchranné služby ČR.

Zlatý Záchranářský záslužný kříž obdrželi: P. Balík, K. Blahut, J. Lazárek, J. Ryznar.

Stříbrný Záchranářský záslužný kříž obdrželi: L. Čečatka, J. Ferfecký, M. Hlavička, J. Janouš, P. Kučo, M. Jurko, V. Lepík, R. Mančík, P. Myšínský, P. Nový, J. Šikula, L. Wojnar, J. Zetek.

Bronzový Záchranářský záslužný kříž obdrželi: J. Baier, A. Brožík, M. Edr, M. Heligman, R. Kozák, Č. Kukuczka, K. Pich, P. Rakošan, M. Straka, S. Suchý, R. Sůva, Z. Šubrt, E. Tavali, V. Večerek.

Vedení státního podniku všem vyznamenaným blahopřeje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…