DIAMO: Odštěpný závod ODRA bude spolupracovat na oživení Karvinska

19.07.2019 13:52

Moravskoslezský kraj chce výrazně proměnit území, poznamenané těžbou uhlí, mezi Karvinou, Havířovem a Orlovou. Aby bylo řešení systematické a koncepční, vznikl projekt POHO2030 – Koncepce rozvoje pohornické krajiny Karvinska do roku 2030. Podpisem Memoranda o spolupráci na obnově a rozvoji území se do projektu zapojil také státní podnik DIAMO prostřednictvím odštěpného závodu ODRA.

DIAMO: Odštěpný závod ODRA bude spolupracovat na oživení Karvinska
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Memorandum podepsaly přes tři desítky signatářů, kromě hejtmana kraje, primátorů a starostů měst také ředitelé klíčových firem a dalších institucí, sdružení či vysokých škol. Rozvojové aktivity bude koordinovat krajská společnost Moravskoslezské Investice a Development, a.s. Vznikne pracovní skupina a sdílený virtuální prostor. První projekty by se měly rozběhnout už v příštím roce. Budou financovány z evropských i státních peněz a předpokládá se také zapojení soukromých zdrojů. V plánu je například vybudování sítě cyklostezek nebo zatraktivnění okolí u vodní plochy Karvinskémoře.

„Jako správce uzavřených dolů vítáme koncepční přístup k řešení rozsáhlých těžbou dotčených území. Dlouhodobě se podílíme na oživení areálů šachet na Ostravsku a dobře víme, že najít nové smysluplné nové využití těchto lokalit není snadné,“ uvedl ředitel odštěpného závodu ODRA Petr Kříž.

Na nové koncepci POHO2030 pracovala krajská společnost Moravskoslezské Investicea Development, a.s., celý rok. Jejímu vzniku předcházely odborné analýzy zaměřené na různé oblasti – na krajinářskou architekturu, geomorfologii, územní plánování a také na výskyt různých rostlin a živočichů. Návazně byla připravena návrhová část, která obsahovala první záměry revitalizace a následného využívání pohornické krajiny. Na přípravě se podíleli i zástupci závodu ODRA, který se v zájmové lokalitě stará o Doly Barbora a Žofie.

„Zatím tato lokalita působí opravdu neutěšeně a najít pro ni smysluplné využití vnímám jako velkou výzvu pro kraj. Věřím, že se nám tu ve spolupráci s partnery podaří vytvořit prosperující území s pestrým a udržitelným životem. Chceme, aby do roku 2030 byla pohornická krajina územím v pohybu, s novou energií, a to při maximálním využití chytrých řešení. Z Karvinska se tak stane atraktivní lokalita, která zajistí další ekonomický rozvoj regionu, ale také nabídne atraktivní volnočasové aktivity,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a zdůraznil, že si váží zájmu a participace všech stran, které se na řešení pohornické krajiny chtějí podílet.

Součástí programu slavnostního představení koncepce a memoranda byla i prohlídka areálu Dolu Barbora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…