DIAMO informovalo vedení MS kraje o průběhu sanace odvalu Heřmanice a o přípravách útlumu dolů

10.12.2020 22:25

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka přijal pozvání státního podniku DIAMO a 1. prosince 2020 si přijel prohlédnout postup prací na největším ostravském odvalu Heřmanice, kde aktuálně probíhá pilotní injektážní zkouška.

DIAMO informovalo vedení MS kraje o průběhu sanace odvalu Heřmanice a o přípravách útlumu dolů
Foto: red
Popisek: Budova ředitelství s.p. DIAMO

V sídle závodu ODRA se následně uskutečnilo za účasti ředitele státního podniku Ludvíka Kašpara jednání také o průběhu příprav útlumu dolů OKD, které státní podnik postupně převezme dle rozhodnutí vlády.

Prohlídka heřmanického odvalu začala na tzv. vyhlídce, vrcholové části haldy, odkud je dobrý výhled na ostatní části rozlehlé plochy. Zároveň jde o termicky aktivní oblast, na kterou se teď státní podnik zaměřuje. Ověřuje se tam speciální metoda, která má zajistit bezpečné odtěžování prohořívající hlušiny a tím zbavit haldu největšího problému. Ředitel závodu ODRA Petr Kříž popsal náměstkovi hejtmana i další sanační a rekultivační práce, které státní podnik provedl a připravuje. Náměstek Jakub Unucka se zajímal především o dopady na životní prostředí a život v regionu a také o separační linku soukromého investora, která aktuálně není v provozu. Diskuse v sídle odštěpného závodu na dole Jeremenko pokračovala nad mapami, výsledky monitoringu ovzduší, vod, chemického složení hlušin a termovizními snímky, které potvrzují, že termická aktivita odvalu se za posledních 10 let snížila zhruba o polovinu.

Dalším tématem návštěvy náměstka hejtmana na státním podniku bylo OKD, resp. připravované převzetí utlumovaných dolů. Jakub Unucka se ptal mimo jiné na plány státního podniku s využíváním areálů šachet s ohledem na budoucí potřeby skladování černého uhlí pro hutnictví a energetiku v regionu, ale i s ohledem na rozvojové aktivity, kterými by chtěl kraj „oživit“ Karvinsko. Vedení státního podniku potvrdilo, že se chce aktivně zapojit do hledání a příprav budoucího smysluplného využití důlních areálů i nemovitostí v souvislosti s potřebami kraje a municipalit nebo také spolupracovat na nových projektech v oblasti cirkulární ekonomiky, energetického využití potenciálu důlních plynů a důlní vody apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…