DIAMO začalo spolupracovat s Moravskoslezským krajem na budoucím využití areálů dolů na Karvinsku

09.02.2021 18:03

S převzetím dolů od OKD státní podnik DIAMO převzal mimo jiné také odpovědnost za využití areálů a rekultivaci pozemků zasažených těžbou. O jejich budoucnost se zajímá i Moravskoslezský kraj, který inicioval transformační program pro pohornickou oblast POHO2030. Představitelé kraje a státního podniku proto začali hledat možnosti spolupráce na rozvoji území.

DIAMO začalo spolupracovat s Moravskoslezským krajem na budoucím využití areálů dolů na Karvinsku
Foto: red
Popisek: Budova ředitelství s.p. DIAMO

„Jsme připraveni propojit naše plány se záměry kraje i měst a obcí. Pokud nám to umožní technické, finanční a legislativní možnosti, budeme rádi spolupracovat na smysluplném využití uzavřených dolů a souvisejících pozemků. Je v našem zájmu, aby život v lokalitách po ukončení těžby pokračoval, jak se to podařilo na mnoha místech v Ostravě,“ uvedl ředitel státního podniku DIAMO Ludvík Kašpar.

Na společném postupu se dohodli na jednání na Krajském úřadu v Ostravě 26. ledna 2021 představitelé státního podniku DIAMO se zástupci kraje – náměstky Jakubem Unuckou a Janem Krkoškou a koordinátorem transformačního programu POHO2030, kterým je krajská společnost Moravskoslezské Investice a Development (MSID).

„Státní podnik DIAMO se pro nás převzetím majetku po OKD stává strategickým partnerem. Naše setkání ukázalo, že dveře ke spolupráci jsou otevřené dokořán. Zahájení likvidace prvních dolů je otázka měsíců a věřím, že řada připravených projektů, které mají ambici území pozitivně změnit, se nyní pohne blíž k realizaci,“ řekl Petr Birklen z MSID po jednání.

Společné kroky by měly vést k novému využití území v areálech dolů a k realizaci strategických projektů v území POHO na Karvinsku. V první fázi půjde zejména o doly Lazy a ČSA, ale i další lokality, které DIAMO převzalo, jako je důl Frenštát a Staříč. Mezi projekty, které chce MSID prověřit, patří například využití geotermální energie dolů, využití území pro zpracování odpadů, výroby energie z obnovitelných zdrojů i důlního plynu a další.

Na závěr setkání proběhla společná exkurze po klíčových místech pohornické krajiny na Karvinsku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.