DPP: Tramvaj s polepem „Barevná Praha“ bude brázdit pražskými ulicemi

10.10.2014 8:00

Ve třetím ročníku soutěže „Namalujte svou tramvaj“, kterou pořádal Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy (MHMP) zvítězil návrh s názvem „Barevná Praha“. Vytvořili jej studenti sekundy A pražského gymnázia Nad Alejí. Zástupci DPP a MHMP dnes na slavnostním vyhlášení spolu se studenty pokřtili vítěznou tramvaj. Vítězná třída se pak v rámci slavnostní jízdy poprvé projela touto polepenou tramvají T3.

DPP: Tramvaj s polepem „Barevná Praha“ bude brázdit pražskými ulicemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Výtvarnou soutěž pro druhé stupně pražských základních škol a primy až kvarty víceletých gymnázií každoročně vyhlašuje Magistrát hl. m. Prahy ve spolupráci s Dopravním podnikem, a to pod záštitou radní pro oblast školství a volného času Ludmily Štvánové a radního pro oblast dopravy Jiřího Pařízka, kteří společně s generálním ředitelem DPP Jaroslavem Ďurišem a s výtvarníkem Tomášem Spevákem ze SUPŠ a VOŠUP vybírali nejlepší návrhy. V soutěži se sešlo celkem 45 návrhů.

Vítězná škola gymnázium Nad Alejí obhájila své vítězství z loňského ročníku. Druhé místo soutěže obsadilo dílo žáků třídy 8.B ZŠ Kladská pod názvem „Pastelková tramvaj“ a na bronzové příčce se umístil návrh pojmenovaný „Mezi stromy“, který vytvořili žáci 7.B ze ZŠ Na Slovance. „Vítězný návrh jsem volil okamžitě. Myslím, že přesně vystihuje, proč takovou soutěž vyhlašujeme. Je to jedinečná možnost, jak oživit ulice Prahy a přitáhnou pozornost Pražanů k MHD a odlišit alespoň jednu tramvaj od »nosičů« reklamy. Za své úsilí ale zaslouží poděkování všichni studenti a žáci, kteří se letos soutěže účastnili. Všechny návrhy byly originální a bylo velmi těžké z nich vybrat ty nejlepší,“ řekl radní pro oblast dopravy Jiří Pařízek.

Vítězný návrh „Barevná Praha“ byl použit jako šablona pro polep reálného vozu tramvaje typu T3, který bude jezdit po dobu jednoho roku na běžných linkách městské hromadné dopravy. Před uvedením tramvaje do provozu proběhlo 9. října 2014 slavnostní vyhlášení vítězů a křest tramvajového vozu s vítězným návrhem ve střešovickém Muzeu MHD.

„Této soutěže si cením proto, že v sobě spojuje dvě věci – podporuje kreativitu i zájem školáků o veřejnou dopravu. Věřím, že se bude tato netradiční tramvaj lidem líbit a bude se jim v ní i dobře cestovat,“ dodala radní pro oblast školství a volného času Ludmila Štvánová.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 149 autobusových linek, dále 22 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2014 bylo ve vlastnictví společnosti 1 255 autobusů, 927 tramvajových vozů a 715 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 163 000 000 kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2014 celkem 10 606 zaměstnanců, z toho 4 071 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…