DPP zvítězil v mezinárodní soutěži Global Light Rail Awards 2018

17.10.2018 12:54

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) uspěl ve finále 12. ročníku soutěže Global Light Rail Awards 2018 (Světové ocenění městských systémů lehkých železnic 2018). Získal první cenu v kategorii Most Improved System (nejvíce vylepšený systém). DPP se v soutěži prezentoval svými úspěchy při modernizaci tramvajové dopravy v Praze za poslední dekádu.

DPP zvítězil v mezinárodní soutěži Global Light Rail Awards 2018
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Od roku 2009 probíhá systematická modernizace infrastruktury tramvajových tratí i vozového parku. Měřitelným výsledkem tak jsou úspěchy nejen ve větším jízdním komfortu a v lepším vzhledu tramvajových tratí, ale také ve významném snížení hluku z tramvajové dopravy či v zajišťování bezbariérových přístupů. V období 2009 – 2018 bylo modernizováno 47 % tramvajové sítě. Paralelně s modernizací tratí došlo k obnově 45 % objemu vozového parku. Vyšší kvalita tramvajové dopravy tak jistě přispěla k nárůstu počtu cestujících, například v období od roku 2014 do roku 2017 vzrostl počet cestujících přepravených tramvajemi o 4 %, a to z cca 357 mil. osob na cca 372 mil. osob za rok.

„První místo pro DPP v této prestižní soutěži je obrovský úspěch. Konkurence byla veliká a vítězství v jedné z kategorií potvrdilo, že tramvajová doprava v Praze je z celosvětového pohledu fenomenální,“ uvedla Zora Karmazín Blümlová, vedoucí odboru Kancelář společnosti.

„Do Prahy se k nám jezdí inspirovat tramvajovou dopravou každoročně několik desítek zahraničních delegací. Tato cena je tak poděkováním a oceněním práce kolegů, kteří se modernizací infrastruktury tramvajových tratí i vozového parku každodenně zabývají. Nelze opomenout ani kolegy, kteří připravují výstavbu nových tramvajových tratí,“ řekl po slavnostním vyhlášení v Londýně Jiří Došlý, vedoucí oddělení Komunikace a vnější vztahy DPP.

Vyhlášení letošních vítězů předcházelo vyhodnocení odbornou porotou v průběhu letošního září. Odborná porota, složená z expertů na městskou veřejnou dopravu, kolejové městské systémy i zástupců akademického sektoru, se detailně seznamovala se všemi projekty. Projekty byly porotou posuzovány z hlediska technických řešení, inženýrské inovace, bezpečnosti nebo zákaznicky orientovaného přístupu. Vyhodnocení tak bylo uděleno klíčovým inovátorům a lídrům v celosvětově rostoucím sektoru lehké kolejové městské dopravy.

Global Light Rail Awards je celosvětová soutěž, ve které odborná porota vyhodnocuje přihlášené projekty tramvajových systémů a systémů tramvajových rychlodrah. V letošním 12. ročníku soutěžilo 122 projektů v celkem 15 kategoriích. DPP vyhrál první cenu v kategorii Most Improved System.

Další informace o soutěži a jejích vítězích naleznete ZDE.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 145 autobusových linek, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2018 bylo ve vlastnictví společnosti 1 168 autobusů, 854 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 178 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2018 celkem 10 932 zaměstnanců, z toho 4 230 tvoří řidiči MHD.
Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…