Daibau International: Malování pokojů - jaké jsou aktuální ceny a jaké barvy zvolit?

29.03.2023 12:39 | Komerční článek

Malování je nejjednodušší způsob, jak osvěžit svůj obytný nebo obchodní prostor a aktualizovat interiér bez nutnosti provádět rozsáhlé renovace. S investicí do několika plechovek barvy, válečku a štětce váš domov rázem „prokoukne“.

Daibau International: Malování pokojů - jaké jsou aktuální ceny a jaké barvy zvolit?
Foto: Daibau International
Popisek: Daibau International

Stěny představují největší plochu v každém domě a celkový dojem, který obytný prostor zanechává, tak do značné míry závisí na jejich vzhledu. Jelikož v domě či bytě trávíte většinu svého času, je důležité, aby volba padla na barvy, které vám zvednou náladu nebo vás po náročném dni uklidní, ale také to, aby ladily s nábytkem a dalšími prvky interiéru. To však není vše, malování má i další výhody, o kterých si povíme v tomto článku.

Obsah obrázku osoba

Popis byl vytvořen automaticky

Jaké jsou aktuální ceny malířských služeb?

Nejprve se však podíváme na faktor, který může být klíčový při rozhodování, zda se do práce pouštět zrovna teď - a tím je cena malířských služeb. Současná ekonomická krize, která zasáhla celý svět, se podepsala na růstu cen řemeslných prací - zdražuje se materiál, ale i hodinová sazba malířů.

Platforma Daibau.cz, která již několik let úspěšně propojuje řemeslníky různých oborů se zákazníky, kteří potřebují jejich služby, připravila za účelem zvýšení transparentnosti a bezpečnosti na českém trhu detailní zprávu o cenách za malířské práce v Česku.

Malířské práce závisí na třech základních faktorech: povrchu, který se opracovává, druhu barvy a počtu vrstev. Malování interiéru bílou polodisperzní barvou v jedné vrstvě stojí průměrně 40Kč /m2. Cena za 2 vrstvy je 45 až 50Kč /m2. Ceny jsou, jak už je zvykem, nejvyšší v hlavním městě - Praze, kde vám bude naúčtováno 50 - 55Kč / m2. V Brně za tuto službu budete muset zaplatit 28 - 35Kč, zatímco zákazníkům ve Zlíně pravděpodobně postačí 30Kč / m2.

Jelikož je platforma přítomna ve 12 evropských zemích, ze zajímavosti porovnala české ceny s těmi zahraničními. Jaké jsou ceny u nás v porovnání se Slovenskem, Rakouskem a Slovinskem zjistíte ve článku: Česko - Trendy a ceny malířských prací.

Obsah obrázku osoba, lyžování

Popis byl vytvořen automaticky

Na platformě Daibau.cz také rychle a snadno najdete spolehlivého malíře. Stačí vytvořit poptávku, což vám zabere jen pár minut: je zapotřebí stručně uvést co potřebujete, jak velkou plochu chcete vymalovat, místo a čas zahájení projektu. Brzy se vám ozvou prověření malíři, kteří jsou připraveni vyhovět vašim požadavkům a vymalovat váš prostor v co nejkratším čase.

Kromě toho v časopise Daibau.cz najdete mnoho užitečných odborných textů na toto téma, které vám pomohou vybrat optimální typ nátěru, barvu, která bude nejlépe vyhovovat vašemu
interiéru, a také dozvědět se více o samotném procesu malování.

Nátěry, které řeší problém plísní

Černé skvrny v rozích a na stěnách ovlivňují estetickou stránku bytu, ale i zdraví obyvatel, zejména těch s alergiemi a dýchacími problémy. Plíseň je indikátorem toho, že vlhkost v domě je příliš vysoká. Tento problém se vyskytuje tam, kde dochází k tepelným mostům a nedostatečnému větrání. 

Věděli jste, že dnes na trhu najdete barvy, které obsahují prostředky proti vlhkosti a plísním? Primární je samozřejmě odstranit příčinu vzniku těchto problémů, ale pro následné nátěry stěn a stropu můžete použít barvy s uvedenými vlastnostmi a zasáhnout tak preventivně. 

Malování stěn může zlepšit kvalitu vzduchu v místnosti. Pokud používáte kvalitní, nízkovýparovou barvu, můžete snížit množství škodlivých chemikálií, které se uvolňují do vzduchu. Navíc, pokud máte alergie nebo citlivou pokožku, doporučujeme použít speciální hypoalergenní barvy, které zamezují podráždění.

Malování může opticky zmenšit nebo zvětšit prostor

Volbou správné barvy můžeme určitou místnost opticky zvětšit nebo naopak zmenšit. Pokud chcete, aby stísněná místnost vypadala větší, rozhodněte se pro světlé a chladné tóny jako je světle modrá. Na druhou stranu, chcete-li prostor opticky zmenšit, nechte svou volbu padnout na tmavší, teplé barvy, díky nimž bude působit uzavřeněji. Pokud chcete, aby váš pokoj působil vyšším dojmem, řešením je vymalovat strop na bílo. Když je strop vymalován ve stejné barvě jako stěny, získá spíše na šířce. Tmavší barvy mohou vytvořit i pocit útulnosti a intimity.

Obsah obrázku zeď

Popis byl vytvořen automaticky
 

Barvy ovlivňují emoce a náladu

Při výběru barvy je důležité obrnit se trpělivostí a rozhodnutí neuspěchat - nestačí se jen podívat na barevnou paletu a vybrat si ukazováčkem. Musíte se zkusit vžít do té či oné místnosti natřené tou či onou barvou. Jak již bylo řečeno výše, zda se rozhodnete pro světlé nebo tmavé tóny, je dáno jak rozměry místnosti, tak vizuálním efektem, kterého chcete dosáhnout, ale také nábytkem, podlahovou krytinou a dalšími interiérovými prvky.

Barvy vyvolávají určité emoce a mají vliv na duševní rozpoložení. Ne každá barva je vhodná pro každou místnost, je třeba dodržovat určitá pravidla a řídit se intuicí.

Modrá je dobrá. Je spojena s pocitem klidu, pomůže vám zklidnit mysl a relaxovat po náročném dni. Důvod je zřejmý - modré stěny připomínají oblohu a vodu. Jedná se o častou volbu do koupelen a ložnic, protože přispívá k lepšímu spánku. Dejte si však pozor - něžné tony bledě modré jsou mnohem vhodnější než tmavě modrá. Ta se hodí spíše na akcentování.

Další uklidňující barvou je zelená. První asociací na tuto barvu je příroda; přináší klid a regeneruje. Je vynikající do pracoven a kanceláří, jelikož podporuje koncentraci. Na rozdíl od modré si můžete pohrát s různými odstíny zelené - ať už se rozhodnete pro něžnější nebo tmavší tón, nevadí, budete mít vždy dojem, že jste v přírodě. Zelená je také výbornou volbou do obývacího pokoje, zejména pokud se po práci zdržujete právě tam a potřebujete si odpočinout. Obecně platí, že při malování obývacího pokoje je nejlepší volit přírodní barvy, protože mají blahodárný vliv na celkovou atmosféru. Kromě zelené neuděláte chybu s béžovou, barvou s efektem rzi apod.

Obsah obrázku zeď, interiér, nábytek, světlo

Popis byl vytvořen automaticky

Barva, která by se měla používat pouze na detaily, nikoli na opracování velkých ploch, je červená. Je to barva plná energie (skoro až agresivní) a má silný vliv na emoce. Na druhou stranu chybu nikdy neuděláte s bílou, protože, jak známo, opticky zvětšuje prostor a dodává mu pocit čistoty.

Mnozí tvrdí, že šedá je fádní a nudná, aniž by věděli, že právě tato barva podporuje kreativitu a inspiraci. Jedná se o neutrální barvu, kterou lze ji snadno kombinovat. Je to skvělá volba do pracoven a obývacích pokojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…