Další mise SP ČR: Přes 60 českých firem míří do Íránu

15.01.2016 20:13

Více jak šest desítek významných tuzemských firem odlétá zítra do Íránu na čtyřdenní podnikatelskou misi, kterou organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Další mise SP ČR: Přes 60 českých firem míří do Íránu
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Delegace majitelů a ředitelů firem doprovází ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Misi vede prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, který v rámci programu podepíše v Teheránu s tamní komorou Tehran Chamber of Commerce, Industries, Mines & Agriculture Memorandum of understanding. „Slibujeme si od podpisu memoranda užší spolupráci, která by do budoucna mohla pomoci našim firmám otevřít dveře do této ekonomicky perspektivní země. Zejména bychom chtěli zapojit naše firmy do restrukturalizace tamního průmyslu. Potenciál je ohromný,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Zmínil také zájem na uvolňování ekonomických vztahů mezi Evropskou unií a Íránem, který je perspektivním trhem s 80 miliony obyvatel, má velký potenciál rozvoje, významné ekonomické postavení v regionu a oplývá značným přírodním bohatstvím. Složení delegace naznačuje zájem o odvětví, v nichž by se naše firmy chtěly prosadit. Jedná se zejména o oblast všeobecného a těžkého strojírenství. Součástí mise jsou zástupci firem, které se zaměřují na výrobu obráběcích strojů, čerpadel, vodní turbíny, průmyslové armatury, ale také na úpravny a čističky pitné vody, inženýrské stavby, dopravní systémy či elektrické přístroje. Členové delegace zastupují i obory jako je energetika, průmyslová automatizace, ale také oblast zdravotnictví, například nemocniční lůžka, lázeňství a farmaceutika.

Významnou částí delegace jsou zástupci výrobců automobilů. „Příležitosti najdou firmy v oblasti dopravy - bude třeba rozšířit a z části elektrifikovat železnice a modernizovat hromadnou dopravu v mnoha velkých městech,“ uvedl ředitel sekce mezinárodních vztahů SP ČR Lukáš Martin. Signálem spolupráce v oblasti dopravy by měl být v Teheránu podpis kontraktu za 5 milionů eur.

Součástí programu je i Podnikatelské fórum v Teheránu a také Tabrízu, které je se svým 1,5 milionem obyvatel čtvrtým největším íránským městem a druhým nejvýznamnějším průmyslovým centrem v zemi. V obou městech budou zástupci SP ČR jednat o spolupráci s vedením tamních komor, a to s Teheránskou obchodně průmyslovou, těžební a zemědělskou komorou a Tabrízskou obchodně-průmyslovou, hutní a zemědělskou komorou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…