Další příklad spolupráce HZS ČR s NPÚ při ochraně kulturních památek

13.11.2016 21:16

Ve dnech 25. – 26. 10. 2016 proběhlo již čtvrté setkání vybraných příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR) zařazených na úseku prevence a vybraných pracovníků ústředního pracoviště a územních odborných pracovišť Národního památkového ústavu (NPÚ) na společně připraveném semináři „Ochrana památkových objektů před požáry a jejich účinky – Hlučín 2016“

Další příklad spolupráce HZS ČR s NPÚ při ochraně kulturních památek
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Místem setkání a vzájemného předávání informací téměř 40 účastníků byl tentokrát zvolen Záchranný útvar HZS ČR v Hlučíně a vybrané památkové stavby v Ostravě a Rožnově pod Radhoštěm První den proběhly přednášky zástupců HZS ČR a NPÚ v hlučínském areálu. Přednášející seznámili účastníky například s aktuálními trendy v zabezpečení památek v oblasti požární ochrany, od výběru vhodného požárně bezpečnostního zařízení do kulturních památek až po informace o nalezení kompromisu mezi požární ochranou a památkovou péčí při rekonstrukci památkových objektů.

20161025_144953.jpg

DSCN1548.JPG

Druhý den byl zahájen námětovým cvičením v areálu Dolu Michal v Ostravě, kde si HZS Moravskoslezského kraje připravil scénář s názvem „Požár objektu třídírny uhlí se záchranou osob pomocí výškové techniky“. Za vzornou ukázku, která zvláště oslovila „památkáře“ patří zasahujícím jednotkám HZS Moravskoslezského kraje velké poděkování.

DSCN1560.JPG

DSCN1557.JPG

DSCN1637.JPG

Po ukončení cvičení proběhla ukázka zabezpečení Dolu Michal před požáry a prohlídka provozních prostor se zachovalými dobovými interiéry a technickým a materiálním vybavením. Po obědě se účastníci přesunuli do areálu Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Seminář pokračoval prohlídkou lidových staveb „Dřevěného městečka“, kde byli všichni přítomní seznámeni s trendy v zabezpečení těchto nenahraditelných a jedinečných objektů.

DSCN1707.JPG

Cílem semináře, který se podařilo naplnit, bylo vzájemné projednání problematiky související se zajišťováním požární ochrany památkových objektů, hledání  optimálních a vzájemně akceptovatelných řešení požární ochrany mezi HZS ČR a NPÚ. Dále byly konzultovány podmínky uplatňování nových trendů vývoje v ochraně kulturních památek prostřednictvím „grantů“ a skloubení moderního protipožárního vybavení s památkovou ochranou historických budov a původních interiérů. V průběhu obou dní bylo zodpovězeno mnoho dotazů příslušníků HZS ČR a pracovníků NPÚ. Účastníci si vyměnili zkušenosti v jejich profesních oblastech a obě zúčastněné strany kladně hodnotily dosavadní vývoj spolupráce.

(Text. plk. Ing. Vladimír Machander, kpt. Ing. Lukáš Hřebačka; Foto: kpt. Ing. Lukáš Hřebačka)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …