Další růst počtu dětských pacientů léčených protonovou terapií

24.10.2013 14:15

Americké společnosti Pediatric Proton Foundation (PPF) a National Association for Proton Therapy (NAPT) ve středu 23. 10. 2013 publikovaly zprávu o nové statistice případů dětí s onkologickým onemocněním léčených v USA protonovou terapií. Zpráva říká, že přestože v roce 2012 nebyl růst počtu léčených případů tak dramatický jako mezi lety 2010 a 2011 (nárůst o 32 %), trend je kontinuálně stoupající. Proti roku 2010, kdy bylo odléčeno protonovou terapií 465 amerických dětí, absolutní počet 694 v roce 2012 představuje 33 % zvýšení.

Další růst počtu dětských pacientů léčených protonovou terapií
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

Situace ohledně věkového spektra pacientů zůstává stejná. Více než polovina těchto dětí byla mladší deseti let. Spektrum nejčastěji léčených diagnóz je i po dalším roce sledování také stejné. Nejčastějšími návštěvníky protonových center v USA jsou děti s vyléčitelnými nádory mozku – ependymomy, meduloblastomy a gliomy s nízkým stupněm malignity. Následováni jsou pacienty s další velkou skupinou dětských onkologických diagnóz – axiálními sarkomy. Nepřehlédnutelným faktem je, že až 19 % dětí se přišlo do USA léčit ze zahraničí.

Susan Ralston, ředitelka PPF stav komentuje: „Rodiče si musí uvědomit, že protonová terapie nabízí zásadní výhody pro léčbu jejich dětí v porovnání s tradiční radioterapií. Je mým cílem, jako matky dítěte s Ewingovým sarkomem míchy, který je vhodný pro léčbu pomocí protonů, pomoci dalším rodinám především zprostředkováním správných a dostatečných informací o všech léčebných možnostech pro jejich dítě.“

V odborných kruzích jsou důsledky konvenční fotonové radioterapie (radioterapie X-zářením s vysokou energií) mnoho let dobře známé. Četnost a závažnost její nežádoucích účinků je vzbuzuje oprávněné obavy dětských onkologů z trvalého poškození dítěte. Snahou odpovědných lékařů je proto citlivý, dynamicky se vyvíjející dětský organizmus pokud možno záření nevystavovat. Není se čemu divit. Dlouhodobé až trvalé následky vzhledem k tomu, že mozkové nádory jsou u dětí nejčastějšími solidními nádory, se týkají zejména mentálních funkcí, jako např. snížení IQ, ztráty schopnosti udržet pozornost, zpomalení zpracování podnětů nebo poruch paměti. I nízké dávky záření na primární hormonální centra v mozku způsobují chaos v tvorbě a účinku hormonů sekundárně pak v celém těle, z čehož je nejvýznamnější ztráta produkce růstového hormonu s následným zpomalením růstu dítěte. Hlavní výhodou protonové terapie na základě její fyzikální podstaty je vysoká míra ochrany rakovinou nepostižených tkání v okolí nádoru, které konvenční (fotonová) radioterapie není schopna. Tím, že X-záření proniká skrz celým tělem, kontaminuje nízkou až střední dávkou spoustu okolitých orgánů a tkání. S tím souvisí doposud tragicky podceňovaný, ale dnes naštěstí do centra zájmu odborníků vystupující problém sekundární rakoviny u pacientů úspěšně léčených v dětství konvenční radioterapií. Dnes již se ví, že riziku radiací indukované rakoviny je vystavena až téměř čtvrtina všech takto léčených pacientů. Je důvodný předpoklad, že ve snížení tohoto rizika hraje protonová léčba stěžejní význam.

Problémem je však dostupnost. Jedenáct funkčních center v USA nemá dostatečnou kapacitu pro léčbu všech 3000 vhodných dětských kandidátů pro protony. Situace v Evropě je ještě smutnější. Zcela zásadní problém opačného charakteru pak řeší Česká republika. Protonová terapie může podle kvalifikovaných odhadů přinést benefit  asi 100 dětským pacientům ročně. Díky pražskému protonovému centru Česká republika jako jediný stát na světě v současnosti může pokrýt celou potřebu, alespoň u dětských pacientů. Praxe je však opačná. Ani děti totiž nejsou vyjmuti z bojkotu v současnosti nejmodernějšího pražského protonového centra českými zdravotními pojišťovnami s výjimkou jediné, Vojenské zdravotní pojišťovny.

Od ledna roku 2012 absolvovalo protonovou léčbu s úhradou své pojišťovny jen několik českých pacientů, i z nich část musela za léčbou až do  mnichovského centra. Nezbývá než věřit, že další pojišťovny budou příklad VoZP následovat a české děti s nádorovým onemocněním dostanou příležitost absolvovat účinnou a mimořádně bezpečnou léčbu v domácím zařízení. Zlepšení kapacitní stránky dostupnosti protonové terapie se očekává v následujících pěti letech otevíráním dalších center a to tak v USA jako i v dalších zemích po celém světě. Odhady říkají, že skutečně přínosná může být protonová terapie až u 80 % dětských pacientů, kteří mají v průběhu své léčby podstoupit léčbu zářením. Nucené snižování tohoto počtu v situaci, kdy je technologie dostupná, znejišťováním odborné i laické veřejnosti množstvím vykonstruovaných pseudoargumentů o účinnosti, bezpečnosti i ceně protonů se snad stane s přibýváním důkazů a svědectví také minulostí. Výše citované poukázání ředitelky PPF na nevyhnutelnost zajišťování dostatečných a správných informací i o protonové léčbě pro rodiče onkologicky nemocných dětí naznačuje, že se nejedná tak docela o českou specificitu.

„Tato data odrážejí celosvětově rostoucí přesvědčení, že protonová terapie může být pro děti s nádory centrální nervové soustavy a sarkomy prospěšná,“ říká Dr. Daniel Indelicato, ředitel pediatrické radiační onkologie v University of Florida Proton Therapy Institute v americkém Jacksonville. Dodává, že jelikož se však většinou jedná o velmi malé děti s potřebou celkové anestezie nebo simultánní chemoterapie, je pro účinnost a bezpečnost léčby opravdu klíčovou podmínkou úzce specializovaná pediatrická podpora spolupracujícího zdravotnického zařízení.

Jak zpráva amerických společností naznačuje, protonová terapie je odpovědí na mnohé problémy v léčbě dětských nádorů, což se perspektivně jistě pozitivně odrazí i v celkovém vztahu odborníků i laiků k léčbě ionizujícím zářením a v posílení její role v lokální léčbě maligních onemocnění dětského věku.

MUDr. Branislav Sepeši, radiační onkolog

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…