Další tříletou spolupráci Národního muzea a Univerzity Karlovy stvrdil podpis Memoranda

12.02.2023 19:00 | Tisková zpráva

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš a rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková stvrdili svými podpisy další tříletou spolupráci mezi oběma institucemi. Cílem Memoranda je prohloubení a zkvalitnění vzájemných vztahů a navazující spolupráce v nejrůznějších oblastech.

Další tříletou spolupráci Národního muzea a Univerzity Karlovy stvrdil podpis Memoranda
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Národní muzeum a Univerzita Karlova budou kooperovat při výzkumných aktivitách a společných projektech, zejména v oblasti přírodních věd, archeologie, historie, muzikologie a etnologie, stejně jako v oborech archivnictví, numismatiky, divadelní vědy, knihovnictví či popularizaci vědy a kultury. Spolupráce obou institucí bude i nadále pokračovat v rámci edičních projektů Vydavatelství Karolinum a ediční činnosti Národního muzea.

„Pro Univerzitu Karlovu je důležité, aby navazovala a nadále i udržovala partnerství s institucemi, díky kterým dochází k propojení teoretických znalostí a jejich uplatnění v praxi. Každé takové memorandum, které pomůže nejen našim studentům rozvinout jejich schopnosti a uplatnit se ve svém oboru, považuji za nesmírně smysluplné. Spolupráce s Národním muzeem se již v minulých letech skvěle osvědčila a já pevně věřím, že i v rámci tohoto nově podepsaného Memoranda společně umožníme vznik zajímavých vědeckých příležitostí a projektů,“ říká rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Společným tématem je také oblast vzdělávání, včetně projektů magisterského i doktorského studia, podíl odborníků Národního muzea na výuce na Univerzitě Karlově, spolupráce při realizaci diplomových prací, odborných praxí či stáží studentů.

„Podpis Memoranda, a tím i pokračování v naší vzájemné spolupráci, velice vítám. Národní muzeum je nejen symbolem české státnosti a kultury, ale také moderní kulturní a vědeckou institucí. Spolupráce a partnerství s tak významnou institucí, jakou je Univerzita Karlova, si velmi cením. Je to logické spojení, díky kterému můžeme na odborné úrovni spolupracovat v mnoha oblastech. Nově například společně s Filozofickou fakultou UK připravujeme profesní magisterský studijní program Muzejní studia, který propojí praxi s výukou. Mám velkou radost z toho, že první studenti by měli začít program studovat už v akademickém roce 2023/2024,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Národní muzeum a Univerzita Karlova dlouhodobě a intenzivně spolupracují na projektech Grantové agentury ČR.  V oblasti výzkumu se pak obě instituce doplňují především v oborech historie, mineralogie, paleontologie, zoologie a antropologie. Studenti univerzity mohou též využívat například genetickou laboratoř Přírodovědeckého muzea NM. Nezanedbatelná není ani organizace společných vědeckých konferencí či přednáškových cyklů. Uplynulá pětiletá spolupráce obou institucí byla výrazná například i při jedné z největších a nejúspěšnějších mezinárodních výstav Národního muzea s názvem Sluneční králové. Návštěvníci výstavy měli možnost prohlédnout si unikátní předměty z dob starověkého Egypta a seznámit se se světovými úspěchy Českého egyptologického ústavu při jeho výzkumech v lokalitě Abúsír. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Infocentru  Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

11:46 ČEZ: V Infocentru Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

Že „Elektřina není nuda“ se mohou přesvědčit, a sami si i vyzkoušet, sobotní návštěvníci Informačníh…