Další vodní nádrž obnovily Lesy ČR na Chomutovsku

15.06.2022 10:06 | Tisková zpráva

Vodní nádrž na Telčském potoce na Chomutovsku zvanou Gabrielka obnovily Lesy České republiky za 7,8 milionů korun v rámci vlastního programu Vracíme vodu lesu. Půlhektarové vodní dílo u německých hranic pojme až 12,6 tisíc metrů krychlových vody.

Další vodní nádrž obnovily Lesy ČR na Chomutovsku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Stovkami vodohospodářských projektů vrací Lesy České republiky do krajiny vodu. Reagují tak na klimatickou změnu a s ní související sucho. Příkladem obnovené lesní nádrže je i Gabrielka v katastrálním území Gabrielina Huť.

„Při komplexní rekonstrukci jsme ze zátopy vytěžili sediment, vyměnili výpustný objekt včetně potrubí, zbourali a znovu jsme postavili s použitím moderní železobetonové konstrukce bezpečnostní přeliv pro převádění povodňových průtoků,“ říká Michal Rousek, náměstek severočeského oblastního ředitele Lesů ČR pro vodní hospodářství a investice.

Zároveň vzniklo takzvané litorální pásmo vodní plochy se stabilní hladinou, tedy plynulý přechod mezi vodním prostředím nádrže a okolním územím, které svědčí vodomilným živočichům, jako je ropucha obecná či skokan hnědý a dalším.

Více o vodohospodářských projektech Lesů ČR čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…