Dalších 45 účastníků odboje a odporu proti komunismu obdrželo osvědčení

23.11.2016 13:02

V úterý 22. listopadu předala náměstkyně pro řízení sekce právní Ministerstva obrany Alena Netolická osvědčení o účasti ve 3. odboji.

Dalších 45 účastníků odboje a odporu proti komunismu obdrželo osvědčení
Foto: Miroslav Šindelář
Popisek: Mezi prvními převzal osvědčení z rukou náměstkyně Aleny Netolické Stanislav Devátý

Přítomni slavnostnímu předání byli také ředitel Agentury logistiky brigádní generál Jaroslav Trakal, ředitelka Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu plukovnice Eva Michálková a další hosté.

Osvědčení, pamětní dekrety ministra obrany a odznaky byly uděleny 45 účastníkům odboje a odporu proti komunismu. Čtyřiadvacet z nich se dnešního dne nedožilo, za ně převzali osvědčení příbuzní.

„Vy všichni jste kdysi odmítli uzavřít kompromis se špatností a zbabělostí. O komunistickém režimu jste neměli žádné iluze. Jedinou jistotu, kterou jste kdy měli, bylo existenční riziko pro vás i blízké. Přesto – nebo právě proto – jste nechtěli jednat jinak. Ministerstvo obrany i celá společnost si váží vašeho celoživotního postoje a vašich činů. Jménem ministra obrany vám děkuji,“ uvedla v projevu náměstkyně Alena Netolická.

Mezi těmi, kteří z rukou náměstkyně obdrželi osvědčení, byl i Otto Černý. Ten jej převzal za aktivní činnost spočívající v distribuci samizdatové literatury, zejména materiálů Charty 77 a exilových periodik Listy a Svědectví.

Dalším z oceněných byl Stanislav Devátý, a to za soustavnou a dlouhodobou protikomunistickou činnost v rámci nezávislých politických iniciativ, za autorství a rozšiřování petic a prohlášení požadujících dodržování základních lidských práv a svobod.

Mezi těmi, kdo přebíral osvědčení za aktivní odbojovou činnost těch, kteří se dnešních dnů nedožili, byla i herečka Jiřina Bohdalová na snímku spolu s dcerou Simonou Stašovou

Osvědčení obdržel také Heřman Chromý za aktivní činnost proti komunistickému režimu, která spočívala zejména v rozšiřování ilegálních periodik Svědomí a Informace o Chartě, a dále za podíl na založení Mírového klubu Johna Lennona.

Za soustavnou a dlouhodobou protikomunistickou činnost spočívající především v podílu na tvorbě, rozmnožování a distribuci tiskovin vyzývajících k obnově svobody a demokracie v tehdejším Československu převzala osvědčení také Monika Le Fay.

Marie Obrmanová, manželka Miroslava Obrmana, převzala z rukou náměstkyně Aleny Netolické osvědčení udělené jejímu muži in memoriam za získávání zpráv hospodářského a politického charakteru, shromažďování zbraní pro případný převrat, zapojení dalších osob do odbojové činnosti a za pomoc při dovozu zakázané literatury do Československa.

Stejnou roli na sebe vzala dcera Františka Bohdala, herečka Jiřina Bohdalová, ta převzala osvědčení za angažovanost otce, který mimo jiné ukrýval zbraně a munici pro odbojovou skupinu.

Seznam všech účastníků třetího odboje vede Ministerstvo obrany na internetové stránce odboru pro válečné veterány.

Parlament ČR schválil zákon o účastnících odboje a odporu proti komunismu (zákon č. 262/2011 Sb.). Jeho cílem je vyjádřit úctu a vděčnost ženám a mužům, kteří v období komunistické totalitní moci s nasazením vlastních životů, osobní svobody i majetku aktivně bránili hodnoty svobody a demokracie.

  • Počet evidovaných žádostí k listopadu 2016: 4593
  • Počet vydaných osvědčení: 1178 (z toho má statut válečného veterána 87)
  • Rozhodnuto celkem: 3840 (83,6 %)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …