Daniel Beneš potvrzen v pozici předsedy představenstva Skupiny ČEZ

22.12.2016 17:41

Dozorčí rada ČEZ dnes svou volbou potvrdila Daniela Beneše ve funkci předsedy představenstva společnosti ČEZ i pro další čtyřleté funkční období. „Rozhodnutí o prodloužení mandátu předsedy představenstva je signálem, jenž potvrzuje směřování Skupiny ČEZ v období, které je pro další vývoj energetického sektoru v Evropě kritické. ČEZ stojí před zásadními strategickými kroky, kterými bude muset na změny v energetice reagovat, aby zabezpečil úkoly uložené akcionáři a Českou republikou, pro niž je Skupina ČEZ hlavním garantem energetické bezpečnosti a soběstačnosti,“ uvedl k tomu předseda dozorčí rady prof. Václav Pačes.

Daniel Beneš potvrzen v pozici předsedy představenstva Skupiny ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vedle vysoce nejistého výhledu společné energetické politiky v rámci Evropské unie bude Skupina ČEZ v nadcházejícím období čelit řadě výzev: cena elektřiny, a tedy i ziskovost tradiční energetiky, je a zůstane nízká, požadavky na bezpečnost a ekologizaci, a tedy i na investice do jejich zajištění naopak porostou. Rozvoj technologií, primárně OZE a decentrálních řešení pro zákazníky, přinese novou konkurenci. Ruku v ruce s tím bude klesat schopnost tradiční energetiky být významným dividendovým titulem a plnit nastavenou roli ve státní energetické koncepci.

Management Skupiny ČEZ musí vhodně reagovat na změny, maximalizovat dividendu, naplňovat platnou státní energetickou koncepci a zůstat i nadále společensky odpovědnou firmou. Dozorčí rada potvrzením mandátu Daniela Beneše vyjádřila přesvědčení, že pod vedením Daniela Beneše bude Skupina ČEZ těmto klíčovým problémům schopna čelit. „Daniel Beneš je zkušený manažer, jenž zná dobře Skupinu ČEZ a má široký přehled o rizicích na tuzemském trhu i na poli evropské energetické politiky,“ řekl Václav Pačes.

V čele představenstva Skupiny ČEZ stojí Daniel Beneš od roku 2011, tedy od doby, kdy odstartovaly zásadní strukturální změny evropské energetiky. Skupina ČEZ pod jeho vedením prozíravě reagovala na nastupující krizi světové ekonomiky včasnou změnou strategie, jejíž součástí bylo i zajištění dlouhodobé jistoty příjmů v situaci zásadního poklesu cen elektřiny, když ČEZ začal včas prodávat elektřinu na dlouhodobé kontrakty. Skupina ČEZ se zároveň promptně začala adaptovat na nastupující decentralizaci. „Díky opatřením, jež byla realizována pod vedením Daniela Beneše, je nyní Skupina ČEZ v objektivně lepší kondici, než srovnatelné evropské energetiky. Aby si tuto svoji výhodu dokázala udržet, je třeba, aby firma dokázala stejně pružně reagovat na aktuální změny i v nejbližší budoucnosti. Klíčovým předpokladem je pak zkušený a odborně zdatný management,“ dodal k tomu Václav Pačes.

Daniel Beneš je aktivní v nadnárodních evropských strukturách, jež se zabývají budoucností evropské energetiky (je členem tzv. Magritte group). Jeho práce ve Skupině ČEZ byla oceněna tuzemskou odbornou veřejností, když mu byl udělen prestižní titul Manažer roku 2014. Zároveň byl zvolen viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR, kde zodpovídá za oblast energetiky a klimatické změny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…