David Novotný v hlavní roli komiksové férie Byl jsem Golem. Americký autor David Zane Mairowitz píše pro Český rozhlas

27.09.2016 12:29

Český rozhlas Vltava uvede v úterý 27. září ve 21.30 hodin premiéru hry Byl jsem Golem. Komiksovou férii napsal přímo pro Český rozhlas David Zane Mairowitz - americký dramatik, překladatel, znalec díla Franze Kafky, významný rozhlasový tvůrce a držitel mnoha mezinárodních ocenění. Žije střídavě v Avignonu, Berlíně a Gdaňsku a svou hru přijel do Prahy na jaře letošního roku také režírovat. Inscenace bude po odvysílání na jeden týden dostupná také on-line na vltava.rozhlas.cz. Večerní premiéře hry bude předcházet dopolední pořad Telefonotéka, která nabídne rozsáhlý rozhovor s autorem.

David Novotný v hlavní roli komiksové férie Byl jsem Golem. Americký autor David Zane Mairowitz píše pro Český rozhlas
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Rozhlasová hra napsaná cíleně pro české posluchače, otevírá nové, nečekané pohledy na golemovské legendy a vsazuje jejich nesmrtelného hrdinu do překvapivých souvislostí. Náročnou titulní roli Golema s mimořádným nasazením, hereckou suverenitou i vtipem ztvárnil David Novotný. „David je dobrým příkladem toho, jakým způsobem rád pracuji s herci v rozhlase – totiž když jim nemusím říkat, co mají dělat, ale čekám, co mi sami nabídnou. David Novotný mi nabídl všechno od A do Z, od jedničky do tisícovky, ve všech směrech… od něj jsem mohl mít cokoli, co jsem chtěl. V jeho Golemovi slyšíte pět nebo šest různých hlasů    a postojů, které neustále střídá, a přitom je to pořád ta samá postava,“ říká Mairowitz. Spolu s Davidem Novotným ve hře účinkují také Magdalena Borová, Jan Hartl či Martin Finger

David Novotný. Foto: Tomáš Vodňanský

Ke Golemovi má Mairowitz podle svých slov blízko celý svůj život. Přestože se narodil v jiném prostředí, stále se cítí být, vzhledem ke svým kořenům, součástí střední a východní Evropy a také ho zajímal hebrejský jazyk. Odtud pramenil jeho zájem napsat hru o postavě Golema.

Hru Byl jsem Golem dramaturgicky připravovaly Kateřina Rathouská a Klára Novotná, které budou o jejím vzniku hovořit v úterý 27. 9. od 10.00 hodin v pořadu Telefonotéka. Zde zazní také záznam obsáhlého rozhovoru s autorem, jehož kratší verzi si můžete přečíst zde.

David Zane Mairowitz. Foto: Tomáš Vodňanský

Součástí Mairowitzovy pracovní cesty do Českého rozhlasu byla rovněž realizace české verze dokumentu Nespoutaný Kafka, kterou připravoval se svou ženou Malgorzatou Zerve. Radiodokument o různých podobách Franze Kafky a jeho díla, se snažil bořit několik mýtů o slavném spisovateli. Dokument je trvale k poslechu na webu Českého rozhlasu Vltava.  

David Zane Mairowitz (nar. 1943), spisovatel, dramatik, rozhlasový tvůrce a překladatel se narodil v New Yorku v rodině polských emigrantů a vystudoval anglickou literaturu, filosofii a drama. V letech 1966 – 1982 žil v Londýně, poté se usadil ve Francii. Rozhlasové hry a dokumenty připravuje po celém světě (Německo, Francie, Anglie, Rakousko, Švýcarsko, Rusko, Austrálie ad.) a získal za ně nejprestižnější mezinárodní ocenění. Vydal řadu beletristických a dokumentaristických knih. Intenzivně se zabývá dílem Franze Kafky, odbornou veřejností byla oceněna jeho dramatizace Procesu. Aktuálně realizoval spolu s výtvarníkem Jaromírem 99 komiksovou adaptaci Kafkova Zámku. David Zane Mairowitz je autorem scénáře, Jaromíra 99 poznal díky filmu Alois Nebel a přizval ho ke spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…