Den otevřených dveří na náměšťském letišti lákal na letové ukázky i techniku

27.05.2018 20:16

V sobotu 26. května se za účasti ministryně obrany Karly Šlechtové, velitele Vzdušných sil Armády České republiky brigádního generála Petra Hromka a dalších významných hostů uskutečnil Den otevřených dveří 22. základny vrtulníkového letectva Biskajská.

Den otevřených dveří na náměšťském letišti lákal na letové ukázky i techniku
Foto: Ministerstvo obrany / Vladimír Marek
Popisek: Ministryně obrany vítá nejmenší návštěvníky na Dnu otevřených dveří 22. základny vrtulníkového letectva Biskajská

Ministryně obrany zahájila letové ukázky a při té příležitosti poděkovala návštěvníkům za jejich zájem a bohatou mnohatisícovou účast. Zároveň také připomněla, že resort Ministerstva obrany připravuje akvizici, která by umožnila nahradit vrtulníky Mi-24, jež si měli možnost návštěvníci prohlédnout nejen na stojánce, ale také během letových ukázek i ve vzduchu, moderními víceúčelovými stroji.

Kromě náměšťské vrtulníkové základny se při této příležitosti prezentovaly další letecké a pozemní útvary AČR s rozmanitou vojenskou technikou. Například 15. ženijní pluk zde veřejnosti představil odminovací komplet Božena a pyrotechnický oblek EOD, 25. protiletadlový pluk ukázal obrněné vozidlo Dingo a 102. průzkumný prapor bojové vozidlo Kajman a pancéřové vozidlo IVECO. Nechyběla ani Univerzita obrany Brno, Krajské vojenské velitelství Jihlava, Vojenská policie a vojenská střední škola z Moravské Třebové. O doprovodný program se postaralo vystoupení Vojenské hudby Olomouc a Čestné jednotky AČR, nechyběla ukázka bojového umění MUSADO či výcviku služebních psů a dravců.

Program zahájil průlet vrtulníků

„Den otevřených dveří se těší velké oblibě, v roce 2016 nás navštívilo více než 20 tisíc armádních příznivců. Součástí programu letošního ročníku byla také připomínka 40. výročí zavedení bitevního vrtulníku Mi-24 do výzbroje armády,“ uvedl velitel základny plukovník Petr Čepelka.

Letový program zahájil hromadný průlet vrtulníků Mi-24, Mi-171 a letounů JAS -39 Gripen. Během letových ukázek mohli návštěvníci vidět vystoupení Knights of the Sky s letounem Fokker Dr. 1, dynamické ukázky vrtulníku Robinson R44, Mi-2, policejního vrtulníku BELL 412, W3A Sokol a letounů Zlín Z526, Zlín Z 226 a L-29 Delfín. Pro nejmenší hosty byl připraven skákací hrad, soutěže a různé hry. Dne otevřených dveří v Náměšti se zúčastnilo kolo dvaceti tisíc diváků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…