Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti v Senátu

24.01.2019 15:36

Federace židovských obcí v České republice a Nadační fond obětem holocaustu pořádají ve spolupráci s Kanceláří Senátu ČR letos již po čtrnácté vzpomínkové setkání u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Záštitu nad slavnostním shromážděním, které se uskuteční v pátek 25. 1. 2019 od 10.00 hodin v Hlavním sále Senátu Parlamentu České republiky, převzal předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti v Senátu
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

27. leden, letos 74. výročí osvobození nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka), je od r. 2004 v ČR schváleným významným dnem, v němž si připomínáme tragédie holocaustu. V listopadu 2005 byl 27. leden vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů Mezinárodním dnem památky obětí holocaustu.

Každoročně se slavnostního vzpomínkového setkání účastní desítky přeživších nacistických koncentračních táborů, zástupci organizací, které sdružují bývalé vězně a vězenkyně (jako je např. Terezínská iniciativa, Historická skupina Osvětim, Ukrývané děti), senátoři a senátorky, velvyslanci a velvyslankyně, vrchní zemský rabín, arcibiskup pražský a další významné osobnosti kulturního, politického a náboženského života.

Součástí setkání budou projevy předsedy Senátu Jaroslava Kubery, předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka a písemná zdravice, kterou hostům setkání zaslal premiér České republiky Andrej Babiš. Se svým projevem vystoupí bývalý vězeň nacistického tábora Auschwitz-Birkenau Jiří Fišer a psycholožka, zástupkyně romské menšiny Monika Mihalíčková. Své projevy dále přednesou evropská komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová a  předseda Federace židovských obcí v ČR Petr Papoušek.  Koncertní skladby Gideona Kleina, Janota Roskina a Ericha Adlera zazní v podání Táni Wajs, Amaliye Abdurashidové a Daniely Grygarové.

Program páteční akce najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…