Deset milionů korun rozdělí Moravskoslezský kraj firmám na výzkum

13.07.2015 9:41

Vývoj inteligentního žíhacího zdroje s využitím smart technologie řízení zajišťující minimální zpětné vlivy na napájecí síť, záchrana dřevěných prvků konstrukcí historických objektů v Moravskoslezském kraji proti dřevokazným houbám, dekontaminace infekčního zdravotního odpadu. Tyto a další vývojové projekty se již brzy budou moci realizovat díky inovačním voucherům, kterými Moravskoslezský kraj podporuje podnikání v regionu.

Deset milionů korun rozdělí Moravskoslezský kraj firmám na výzkum
Foto: rep
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Letos na ně z krajského rozpočtu rozdělí 8,5 milionu korun. Dalším 1,5 milionem korun kraj podpoří projekty financující náklady firem na vznik pracovního místa výzkumníka.

„Bez dobré práce lidi v kraji neudržíme, region se nebude rozvíjet. Proto vedení Moravskoslezského kraje svými dlouhodobými aktivitami a opatřeními podporuje podnikatelské subjekty. Nezbytným předpokladem dalšího rozvoje našeho regionu a jeho konkurenceschopnosti je zároveň inovace stávajících kapacit a orientace na nová odvětví. Inovace není jen technologie, ale především stav mysli. Přeji tedy podnikatelům inspiraci, kraj jim pomůže jejich sny uskutečňovat,“ konstatoval hejtman Miroslav Novák.

Žadatelé o dotaci na výše uvedené a další schválené projekty obdrží 300 tisíc korun na jeden projekt za předpokladu, že bude realizován vysokými školami nebo výzkumnými organizacemi v Moravskoslezském kraji. Jedním z podpořených žadatelů je například firma Nanotrade s.r.o., která získá 200 tisíc korun na realizaci projektu Interaktivní funkční textilie. Jeho cílem je vývoj nového typu produktu – tzv. high-tech funkčních oděvů a smart textiles, využívajících nanotechnologie a další elektronické technologie. Realizace projektu umožní firmě vyvinout a posléze prodávat nové nebo funkčně zdokonalené textilní výrobky značky nanosilver, což přispěje ke zvýšení její konkurenceschopnosti. K smluvnímu výzkumu využije experty z Vysoké školy Báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO).

„S ohledem na charakter projektů se bude na realizaci osmnácti z nich podílet VŠB – TUO. Díky tomu, že Moravskoslezský kraj realizuje inovační vouchery již šestým rokem, získala tato ostravská technická univerzita cenné zkušenosti s aplikovaným výzkumem a prohloubila svoji spolupráci s firmami v kraji,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro regionální rozvoj, evropské projekty a operační programy Martin Sikora.

Dodal, že v rámci letošního ročníku inovačních voucherů bylo podáno 50 žádostí o dotace.  Převažovaly firmy z oblasti strojírenství, hutnictví, elektrotechniky a informačních technologií. „Na realizaci inovačních voucherů bylo v letošním rozpočtu Moravskoslezského kraje vyčleněno 8,5 milionu korun. Za 5 let fungování inovačních voucherů bylo podpořeno celkem 189 projektů.  Moravskoslezský kraj tak již do spolupráce podniků a výzkumných institucí investoval více než 56 milionů korun. Firmy k tomu přidaly ze svých rozpočtů dalších 26,5 milionu korun,“ upřesnil náměstek hejtmana Martin Sikora.

Inovační vouchery Moravskoslezský kraj nabízí podnikatelům od roku 2010. Jde o jednorázovou podporu poskytnutou podniku na rozvoj spolupráce s vysokou školou nebo výzkumnou organizací. Je založena na transferu znalostí, neboli přenosu vědeckých či technologických poznatků, které jsou pro podnikatelské subjekty nové, či ne zcela běžně dostupné. Získaná znalost musí zároveň vést k posílení konkurenceschopnosti podniku, a to zejména tím, že napomůže inovaci jeho produktu, procesu nebo služby. Podpora je poskytována ve formě účelových dotací maximálně ve výši 300 tisíc korun s tím, že vlastní spolufinancování uznatelných nákladů závisí na velikosti podniku.
„Firmy tak získají nejenom inovace výrobků, výrobních procesů nebo služeb, ale i cenné kontakty na špičkové vědce. Vysoké školy a výzkumné organizace zase mohou díky voucherům získat zpětnou vazbu od výrobní sféry, případně mohou navázat hlubší spolupráci v těch výzkumných aktivitách, které povedou k tvorbě nebo k vývoji produktů uplatnitelných na trhu,“ konstatoval náměstek hejtmana Martin Sikora s tím, že z kraje na podporu výzkumu a inovací míří ještě další finance. Jde o dotace účelově určené malým a středním podnikům na spolufinancování nákladů na nově vytvořené pracovní místo výzkumníka ve výzkumné a vývojové činnosti podniku, vzniklé nejdříve po 1. lednu 2015.

V rámci třetího ročníku bylo podáno 14 žádostí o dotace.  Převažovaly firmy z oblasti strojírenství, elektrotechniky a ICT. Na spolufinancování nákladů na nově vytvořené pracovní místo výzkumníka ve výzkumné a vývojové činnosti podniků bylo v rozpočtu Moravskoslezského kraje vyčleněno 1,5 milionu korun. Celkově Moravskoslezský kraj v rámci tohoto typu podpory podpoří 5 projektů.  Za dobu fungování tohoto typu podpory bylo od roku 2013 podpořeno 11 projektů, Moravskoslezský kraj poskytl dotace v celkové výši zhruba 3,2 milionu korun. 

Cílem této podpory je stimulovat vnitřní výzkumné a vývojové aktivity v malých a středních podnicích, a zároveň podpořit jejich případnou spolupráci s univerzitami, výzkumnými ústavy, případně jinými firmami v oblasti výzkumu a vývoje. Příjemce dotace je povinen uplatnit výsledky výzkumných a vývojových aktivit v podobě konkrétních inovací. Jeden žadatel může obdržet dotaci na maximálně jedno vytvořené pracovní místo, k jehož udržení se zaváže po dobu jednoho roku od ukončení realizace projektu. Maximální výše dotace je 50 procent nákladů na jedno pracovní místo, maximálně však 300 tisíc korun.

Žadatelé mohou podat maximálně jednu žádost o dotaci v každém z obou typů podpory.

Podmínky dotačního programu zájemci najdou zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…