Dětská sportoviště často nesplňují normy a jsou rizikem pro děti

18.05.2015 9:16

SČS s partnery se snaží působit na provozovatele dětských hřišť sportovišť, tělocvičen a podobných veřejně provozovaných zařízení tak, aby preventivě zajišťovali a ověřovali bezpečný provoz svých zařízení“, uvádí téma Libor Dupal, ředitel Sdružení českých spotřebitelů (SČS) a pokračuje: „Je to zásadní nejen s ohledem na uživatele takových zařízení, kterými jsou především děti a mládež, ale z hlediska odpovědnosti za způsobené škody je to zásadní i pro provozovatele.“

Dětská sportoviště často nesplňují normy a jsou rizikem pro děti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dětské hřiště

Problematice věnují čas od času pozornost média, byť z našeho pohledu nikoliv dostatečnou. I tak můžeme odkázat na nedávné reportáže veřejnoprávní televize (ZDE, či ZDE).

Řešením je důsledné dodržování požadavků evropských technických norem při zajišťování provozu hřišť a sportovišť. SČS se svými partnery různými prostředky vysvětluje důležitost norem a vyvíjí nástroje pro podporu jejich používání a ověřování splnění požadavků norem.

V loňském roce SČS vypracovalo a vydalo Příručku správné praxe pro bezpečný provoz dětských hřišť, sportovišť a tělocvičen, která je distribuována provozovatelům hřišť a sportovišť, mj. prostřednictvím řady seminářů a je k dispozici i na webu (spolu s dalšími publikacemi na téma) ZDE.

Během víceletého působení SČS, Kabinetu pro standardizaci a zejména Profesní komory SOTKVO v této oblasti již mnoho provozovatelů chápe, že k zajištění bezpečného provozu je třeba dodržovat několik zásadních principů. V celém procesu uvedení zařízení do provozu a poté při vlastním provozu je třeba mít zajištěné řádné kontroly na několika úrovních, s důrazem na roční pravidelnou nezávislou odbornou kontrolu. Ta je totiž považována za pilíř k zajištění bezpečného provozu, protože pokud zjištěné závady po kvalifikované a objektivně provedené kontrole jsou odstraněny, riziko úrazu je nulové či alespoň minimální.

Stále ale existuje mnoho problémů a média nás občas bohužel informují o dalších případech i vážných úrazů dětí na hřištích a sportovištích. Negativní jsou nálezy České obchodní inspekce při kontrolách jejích inspektorů. Kompetence ČOI je pro tuto oblast vymezena velmi úzce, a tento dozorový orgán proto nekontroluje celou šíři provozu, ale pouze omezené spektrum povinností ve vztahu k certifikaci herních prvků. Přesto nálezy ČOI hovoří o zhruba 30% hřišť, která vykazují nedostatky. Naše zjištění, založená na kontrolách celého provozu, včetně vzájemného umístění herních prvků, míře opotřebení prvků a dopadových ploch atd. atd., jsou ještě horší. I u nového zařízení doporučujeme provozovateli přejímku odložit až po ověření správné instalace nezávislým subjektem.

Naše zkušenosti dále ukazují, že někteří provozovatelé mají „dobrou vůli“ dodržovat provoz zařízení v souladu s normami, včetně zajišťování kontrolních mechanizmů, ale z různých důvodů provoz jejich zařízení bezpečný není. Stává se například, že roční kontroly jim zajišťuje výrobce/dodavatel hřiště či servisní technik, který zajišťuje opravy herních i sportovních prvků. Osoba, která provádí takovou kontrolu, je ve střetu zájmů, protože zároveň prvky buď dodala a instalovala, anebo je opravuje. Takový kontrolor ale samozřejmě není nezávislý.

Proto SČS s partnery vyvinulo a zavedlo značku kvality, která takovéto nedostatky a nedorozumění eliminuje. “Aby měl provozovatel jistotu správného postupu při zajišťování provozu hřiště či sportoviště, byl vyvinut model nezávislého ověření kvalitního a bezpečného provozu v souladu s technickými normami, jehož součástí je udělení práva používat značku deklarující bezpečný provoz,“ uzavírá Dupal. Značka kvality „Hřiště-sportoviště-tělocvična - Ověřený provoz“ je důvěryhodnou informací, že provozované zařízení má a udržuje si vysokou míru bezpečného a kvalitního provozu.

Dětská hřiště a sportoviště často nesplňují normy a jsou rizikem pro naše děti. Stačí přitom málo – zlepšit zodpovědnost přístupu provozovatelů k ověřování, že jejich zařízení splňuje normy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …