Devět LUSTRů v Národní knihovně ČR

12.02.2023 12:40 | Tisková zpráva

Festival ilustrace a komiksu LUSTR letos na podzim oslaví desáté narozeniny. V rámci výstavy Devět let s festivalem ilustrace LUSTR, která se koná od 1. února do 28. března 2023 v Národní knihovně ČR, budou mít diváci jedinečnou možnost vidět pohromadě ilustrované plakáty devíti dosavadních ročníků festivalu.

Devět LUSTRů v Národní knihovně ČR
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

LUSTR festival je největší přehlídkou ilustrace v České republice a nabízí jedinečnou příležitost zhlédnout nejlepší a nejnovější díla ze současné ilustrační tvorby na jednom místě. Svá díla zde prezentují čeští, slovenští i další zahraniční tvůrci, a to formou individuálních instalací, ze kterých vystupují ilustrace do dalších rozměrů. Tradiční částí výstavního programu je i showcase mladých talentů. Tato volná přehlídka představuje to nejlepší, co se urodilo v ateliérech mladých ilustrátorů a komiksových tvůrců.

Cílem festivalu je poskytnout ilustrátorům platformu pro předávání zkušeností, proškolit je v nových postupech tvorby, zprostředkovat workshopy se zahraničními profesionály a ukázat, že ilustrace jako umělecká forma má své místo i v komerční sféře.

Návštěvníci výstavy Devět let s festivalem ilustrace LUSTR v Národní knihovně ČR budou mít výjimečnou možnost vidět pohromadě ilustrované plakáty devíti dosavadních ročníků festivalu a seznámit se s díly českých ilustrátorských es, jakými jsou Ilona Polanski, Juliána Chomová, Patrik Antczák, Maria Makeeva, Jakub Bachorík, Barbora Idesová, Michal Bačák a další. K vidění bude také výběr uměleckých tisků, které zazářily na festivalu v uplynulých letech.

Kurátorka Jana Jarošová k výstavě uvádí: „Máme radost, že nám Národní knihovna dala prostor k uspořádání malé retrospektivy festivalu LUSTR. Vzhledem k tomu, že letos nás čeká jubilejní desátý ročník, je bilancování a ohlížení se za ročníky uplynulými na místě. Spolupráce si vážíme a těší nás, že zájem o kvalitní ilustraci, kterou vyhledáváme, mají i velké instituce.“

Festival LUSTR vznikl z iniciativy knihkupectví PageFive v roce 2014. První ročník se konal v prostorách galerie Microna a stal se prvním festivalem ilustrace u nás. První tři ročníky festivalu LUSTR se konaly pod záštitou letenského knihkupectví PageFive, které za něj a další výstavní činnost vyhrálo cenu Czech Grand Design 2016 v kategorii Obchod roku. Od roku 2017 probíhá festival v prostorách Kampusu filozofické fakulty v Hybernské 4. V současnosti festival organizuje spolek LUSTR festival ilustrace z.s., v čele se spoluzakladatelkou festivalu, současnou ředitelkou Naděždou Bilinovou. Kurátorsky a dramaturgicky se na festivalu podílí Barbora Müllerová a Jana Jarošová.

Devět let s festivalem ilustrace LUSTR
Datum konání výstavy: 1. 2. – 28.3. 2023
Čas: Po – So, 9.00 – 19.00, vždy v čase otevření knihovny
Místo: Národní knihovna ČR, Výstavní chodba v přízemí (vchod A)
Vstup na výstavu pouze s platným čtenářským průkazem NK nebo s platnou jednodenní vstupenkou v provozní době NK
Výstava je prodejní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…