Dluhy, přelidnění bytů, štěnice. Sedmadvacet odborníků z ministerstev, úřadu vlády či bytových družstev předloží řešení pro kvalitnější bydlení

12.03.2016 12:08

Premiér Bohuslav Sobotka a členové jeho vládního týmu dostanou na stůl k projednání komplexní materiál pojednávající o aktuálních problémech v segmentu bydlení. O jeho znění debatovalo v pátek v mosteckém Stavebním bytovém družstvu Krušnohor dvacet sedm odborníků z ministerstev vnitra, spravedlnosti, práce a sociálních věcí, zdravotnictví, pro místní rozvoj, z Úřadu vlády ČR, Agentury pro sociální začleňování, právníci zabývající se bytovou problematikou, lidé ze Svazu českých a moravských bytových družstev, Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků ČR, ústecký senátor Jaroslav Doubrava, vedení Bytového družstva Družba Ústí nad Labem, SBD Krušnohor Most a statutárního města Most.

Dluhy, přelidnění bytů, štěnice. Sedmadvacet odborníků z ministerstev, úřadu vlády či bytových družstev předloží řešení pro kvalitnější bydlení
Foto: Petr Prokeš
Popisek: Janov v Litvínově.

Dokument by vláda měla projednat již v následujících týdnech a měla by pověřit konkrétní ministerstva přípravou legislativních změn, jež by měly zajistit podmínky pro kvalitní bydlení bez rušivých negativních jevů.

Materiál zpracovaný pro vládu vychází z podnětů, které byly předloženy během říjnového a prosincového jednání náměstkyně pro řízení Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR Martiny Štěpánkové a ředitele Agentury pro sociální začleňování Radka Jiránka, která proběhla na SBD Krušnohor. Ředitel a místopředseda představenstva Krušnohoru František Ryba s pracovníky správy družstva a předsedy družstevních samospráv a společenství vlastníků jednotek při těchto jednáních předložili řadu podnětů vyplývajících z janovské a mostecké petice. Jejich realizace by znamenala to, že slušní lidé se v problémových lokalitách a domech konečně dočkají klidného a kvalitního bydlení. Na nynějším – březnovém – jednání za účasti mnoha odborníků, jež se uskutečnilo po setkání představitelů SBD Krušnohor Most a BD Družba Ústí nad Labem s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou v Praze (iniciovaném senátorem Jaroslavem Doubravou), byl materiál ještě doplněn a některé jeho pasáže upřesněny.

Co obsahuje?

Vlastně se jedná o dva materiály obsahově na sebe navazující. První popisuje problémy vyskytující se v segmentu bydlení a navrhuje jejich řešení. Druhý je podkladem Ministerstva spravedlnosti České republiky k uvažovaným legislativním změnám.

Do okruhu aktuálních problémů vyčleněných k okamžitému řešení první dokument zařazuje dluhy bydlících vůči společenství vlastníků jednotek a bytovému družstvu, výskyt obtěžujícího hmyzu (například štěnic), hlodavců a zápachu v bytech, přelidnění a jiné nevhodné užívání bytů, nadhodnocené nájemné, zanedbávání údržby bytů, které jsou pronajímány osobám ohroženým sociálním vyloučením.

„Návrh na řešení by měl směřovat k zamezení nadužívání dávek na bydlení, k eliminaci zátěže pro společenství vlastníků jednotek a bytová družstva v podobě narůstajících dluhů a k nastolení bezproblémového sousedství různých typů domácností v bytových domech. Zrychlení vystěhování z bytu sice pro družstvo či SVJ znamená dřívější zastavení nárůstu dluhu, zároveň však zvyšuje nebezpečí toho, že domácnost nájemníka či podnájemníka skončí bez domova v substandardním bydlení. V takovém případě se snižuje pravděpodobnost úspěšného vymáhání dlužné částky, navíc hrozí vyšší náklady veřejných rozpočtů spojené právě s řešením situace domácnosti bez domova. Pro řešení nastíněných problémů bude klíčový vznikající zákon o sociálním bydlení s jeho zamýšlenou podporou sociální práce s klienty, kteří obývají sociální byty. Je však evidentní, že současná právní úprava je pro úspěšné řešení popsaných problémů nedostatečná,“ praví se v dokumentu, v jehož další části jsou popsány konkrétní úkoly pro ministerstva práce a sociálních věcí, spravedlnosti, zdravotnictví, pro místní rozvoj.

Druhý materiál (z ministerstva spravedlnosti) se z právního hlediska podrobně vyjadřuje k dokumentu popisujícímu problémy související s bydlením a navrhuje jejich řešení. „Předně podotýkáme, že ministerstvo spravedlnosti si je vědomo problematické situace s neplatiči příspěvků na správu domu a pozemku. V tomto ohledu jsme již podnikli jisté kroky k přijetí opatření, která by umožnila získat část prostředků ze zpeněžení jednotky a pokrýt tak dlužné částky. Podíleli jsme se na vypracování návrhu na změnu občanského zákoníku, občanského soudního řádu a zákona o katastru nemovitostí. Mimo to jsme hledali i jiné nástroje ochrany proti tzv. neplatičům,“ napsali ministerští odborníci v úvodu svého dokumentu. Ten obsahuje podrobnou analýzu jednotlivých problémů a vládě navrhuje jejich konkrétní řešení prioritně posuzovaná z právního hlediska. Dokument předpokládá legislativní změny v občanském zákoníku a dalších právních normách týkajících se segmentu bydlení. Souhrnně lze říci, že se jedná o návrhy směřující proti dlužníkům a osobám narušujícím kvalitu bydlení.

„Jsem rád, že se po sedmi letech existence Mostecké výzvy, jež byla prvním celostátním dokumentem navrhujícím komplexně řadu legislativních změn, a po loňské janovské a mostecké petici věci konečně hýbou kupředu. Považuji to za obrovské zadostiučinění pro všechny slušné bydlící, kterým ti neslušní denně ničí život,“ okomentoval současné dění na vládní úrovni kolem řešení problémů se zajištěním kvalitního bydlení ředitel SBD Krušnohor a místopředseda představenstva družstva František Ryba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…