Dny evropského dědictví s projekty ROP Střední Morava

03.09.2014 11:40

Stejně jako v předchozích letech, i letos bude první polovina září patřit Dnům evropského dědictví. Od 6. do 14. září se veřejnosti otevřou dveře a brány nejrůznějších kulturních památek a staveb, které si jejich návštěvníci budou moci prohlédnout v netradiční atmosféře nebo třeba za zvýhodněných podmínek. Do oslav Dnů evropského dědictví se tradičně zapojují i místa v Olomouckém a Zlínském kraji, z nichž řada byla zrekonstruována a mnohdy i znovu zpřístupněna díky realizaci projektu finančně podpořenému z ROP Střední Morava.

Dny evropského dědictví s projekty ROP Střední Morava
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Při příležitosti letošního ročníku Dnů evropského dědictví připravil Úřad Regionální rady Střední Morava zábavnou vědomostní soutěž pro veřejnost. Stačí navštívit některý z vybraných kulturních objektů v Olomouckém a Zlínském kraji, jejichž rekonstrukce byla financována z ROP Střední Morava, a přímo na místě vyplnit jednoduchý soutěžní kvíz. Za správné odpovědi získají návštěvníci originální ROP pexeso. To je tvořeno 64 kartičkami představujícími 32 různých míst v Olomouckém a Zlínském kraji, která byla zrekonstruována díky penězům z Evropského fondu pro regionální rozvoj. V mnoha případech se jedná o zajímavá místa i památky, které se díky rekonstrukci mohly znovu otevřít veřejnosti a dnes nabízejí unikátní expozice.

V Olomouckém kraji je možné ROP pexeso získat na Lazeckém Fortu XXII., na Fortu v Radíkově, v Arcibiskupském paláci v Olomouci, v Informačním centru ve Velké Bystřici, v Expozici času ve Šternberku, v Muzeu baroka v Uničově, na radniční věži v Prostějově nebo v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem.

Ve Zlínském kraji se může veřejnost pro ROP Pexeso vydat do 14|15 BAŤOVA INSTITUTU, do Turistického centra na Velehradě, na Zámek Lešná u Valašského Meziříčí, do informačního centra Zvonice na Soláni nebo do informačního centra v Rožnově pod Radhoštěm a na nedalekou Jurkovičovu rozhlednu.

Podrobné informace o zapojení vyjmenovaných projektů ROP Střední Morava a o doprovodných akcích jsou k dispozici na www.mujprojekt.eu. ROP Střední Morava, jehož prostřednictvím jsou čerpány finanční prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj na území Olomouckého a Zlínského kraje, měl v programovém období 2007-2013 k dispozici více než 18 miliard korun. Z této částky zamířilo více než 1,3 miliardy korun na rekonstrukci celkem 94 kulturních památek, galerií, muzeí a expozic.

Dny evropského dědictví (European Heritage Days, zkráceně EHD) jsou společnou aktivitou Evropské komise a Rady Evropy. Jejich smyslem je posílení povědomí o národním kulturním dědictví a jeho vnímání v mezinárodním kontextu. EHD se konají každoročně v první půlce září v mnoha městech a obcích evropských států, které přistoupily k Evropské kulturní konvenci. V rámci těchto dnů je možné zhlédnout řadu kulturních a stavebních památek, které nejsou jinak veřejnosti přístupné. V České republice se EHD konají od roku 1991.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…