Dny lidové architektury Středočeského kraje v Přerově nad Labem

16.07.2018 9:20

V Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem bude o víkendu zahájen druhý ročník Dnů lidové architektury Středočeského kraje.

Dny lidové architektury Středočeského kraje v Přerově nad Labem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

Po loňském úspěšném prvním ročníku Dnů lidové architektury Středočeského kraje v Muzeu lidových staveb středního Povltaví na Vysokém Chlumci byl jejich letošní druhý ročník slavnostně zahájen v sobotu 14. července v Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem u Lysé nad Labem na Nymbursku. Jeho součástí bude součástí křest publikace „Lidové stavby Středočeského kraje – severovýchod“.

Dny lidové architektury, které potrvají do 22. července 2018, se tak budou konat v prastaré sídelní oblasti spojené s počátky našeho státu, v krajině úrodné a odpradávna intenzivně zemědělsky využívané. V krajině klikatících se velkých řek Labe a Jizery i jejich menších přítoků se slepými rameny, tůněmi, rybníky a zbytky kdysi rozlehlých lužních lesů, s nevelkými pahorky, místně zvanými "hůry", vystupujícími z plochého terénu, jež nesou stopy dávného osídlení a z nichž lze přehlédnout rozsáhlé území až k pohraničním horám. V regionu, jehož krajinný ráz významně poznamenal člověk (připomeňme zejména barokní komponovanou krajinu utvářenou vizionářskou osobností hraběte Františka Antonína Šporka) a v němž dosud najdeme mnohá půvabná historická městečka a vsi středověkého původu se zajímavými zachovalými slohovými i tradičními lidovými stavbami, které tu často stojí už stovky let.

„Cílem a smyslem Dnů lidové architektury je upozornit co nejširší veřejnost na fenomén historického vesnického stavitelství, které je i přes značný úbytek v období od 2. světové války dosud stále početnou a důležitou složkou venkovské zástavby – ať už jde o drobné roubené chalupy, rozlehlé selské grunty či zděné usedlosti a domy, mlýny, sýpky, hospodářské, technické a sakrální stavby nebo i celá venkovská sídla se zachovalou půdorysnou a prostorovou skladbou. Památky lidového stavitelství jsou pozoruhodným dokladem řemeslného umu i estetického cítění našich předků a současně představují významný krajinotvorný prvek, uplatňující se jako neodmyslitelná složka životního prostředí a často přímo ztotožněný s pocitem domova,“ uvedl radní pro oblast kultury a památkové Karel Horčička (ČSSD).

Dny lidové architektury proto nejsou samoúčelnou akcí, ale mají své hlubší poslání a záměr – oslovit, motivovat a inspirovat zástupce státní správy i samosprávy, odborné instituce a organizace, různé neziskové a občanské iniciativy, vlastníky, investory, projektanty, specializované firmy a řemeslníky, odborníky i laiky a další aktéry stavební činnosti na venkově k cílevědomějšímu, ohleduplnějšímu a promyšlenějšímu přístupu k péči o toto jedinečné dochované kulturní dědictví. „Přáním pořadatelů je, aby se Dny lidové architektury staly pro širokou veřejnost podnětem k hlubšímu poznání a pochopení hodnot a významu lidového stavitelství a zároveň impulsem k posílení vědomí odpovědnosti za jeho uchování,“ dodal radní K. Horčička.

Hlavním centrem letošních Dnů lidové architektury Středočeského kraje je Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem (pobočka Polabského muzea p. o., se sídlem v Poděbradech) a na celý zahajovací den (sobotu 14. 7.) je připraven bohatý doprovodný program. Ten nabídne návštěvníkům vystoupení folklorního souboru Dykyta z Přerova nad Labem, dále ukázky mnoha tradičních vesnických řemesel (kovář, hrnčíř, řezbář, košíkář, tkaní, předení, paličkování, háčkování, vyšívání, výroba ze skla a korálků, ze slámy a kukuřičného šustí aj.), prodej regionálních řemeslných výrobků, komentované prohlídky expozic muzea, tematické výstavy, hry a soutěže pro děti a také možnost posezení s občerstvením.

Pro zájemce bude rovněž připravena exkurze Putování za lidovými stavbami Nymburska, která představí vybrané ukázky zajímavých typických lidových staveb i zachovalých památkově hodnotných vesnických sídelních celků Nymburska (např. Byšičky, Pojedy, Bošín, Žitovlice, Rožďalovice aj.). Asi tříhodinovou trasu exkurze s odborným výkladem bude možno absolvovat zdarma přistavenými autobusy z Přerova nad Labem. Účast je možno si rezervovat předem na e-mailové adrese e.henkrichova@foibos.cz nebo na tel. 777 100 557).

Speciálně pro tyto účely bude vydána skládačka koncipovaná jako tematicky zaměřený průvodce, který návštěvníkům přiblíží nejen trasu Putování za lidovými stavbami Nymburska, ale také další význačné a často unikátní památky vesnické architektury v severovýchodní části Středočeského kraje (v okresech Nymburk, Mladá Boleslav, Kolín a Kutná Hora), jež zpravidla unikají zrakům běžného turisty. Skládačky budou volně k dispozici v infocentrech, v muzeích i na dalších obvyklých místech a samozřejmě též při slavnostním zahájení v Přerově nad Labem.  

Ke Dnům lidové architektury Středočeského kraje se připojí i další kulturní organizace s tematickými akcemi různého druhu.

Organizátory letošních Dnů lidové architektury Středočeského kraje jsou Středočeský kraj, jmenovitě pak Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu a Kotěrovo centrum architektury, o.p.s..

Veškeré programové materiály, propagační a informační tiskoviny ke Dnům lidové architektury Středočeského kraje 2018 budou k dispozici v příslušných regionálních informačních centrech, muzeích, kulturních zařízeních, u partnerských organizací a na dalších obvyklých místech v regionu a rovněž na webových stránkách: www.lidove-stavby.cz; www.polabskemuzeum.cz; www.kr-stredocesky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…