Do Švandova divadla míří filmař Bard Breien, vyznavač negativního myšlení

18.03.2014 8:40

Norský režisér Bard Breien, autor slavné komedie Kurz negativního myšlení, se opět vrací do Prahy. Host letošního Febiofestu, na němž uvede svůj nejnovější celovečerní film Detektiv Down natočený loni v pražských exteriérech, se českému publiku tentokrát představí i osobně - jako host Scénických rozhovorů ve Švandově divadle.

Do Švandova divadla míří filmař Bard Breien, vyznavač negativního myšlení
Foto: red
Popisek: Bard Breien ve Svandove divadle

Právě tam jeho výtečnou komedii o jedné netradiční lekci negativního myšlení uvádějí už třetí sezónu jako divadelní hru v režii Daniela Hrbka: v roli zapšklého vozíčkáře Geirra exceluje Michal Dlouhý, výtečná je i Kristýna Frejová jako Ingvild a další. Živá talkshow s Bardem Breienem je ve Švandově divadle na programu v úterý 25. března od 19 hodin, večer bude moderovat David Hrbek. Rozhovor bude simultánně překládán do češtiny.

„Na Praze se mi moc líbí klid a přátelská atmosféra, a taky lidé. Z nějakého důvodu se podobají Norům - mají mentalitu outsiderů a rádi se baví,“ řekl Bard Breien, který se do Prahy vrátí už popáté. “Poprvé jsem přijel v roce 1994 s jedním mým přítelem, pronajali jsme si nejmenší a nejlevnější pokoj, jaký byl k mání, a nepřetržitě flámovali. Užili jsme si to, přestože bylo velmi teplé léto a přes den jsme se horkem div nerozpustili,“ vzpomíná. V české metropoli se pak zastavil ještě v roce 2007, kdy byl na festivalu v Karlových Varech uveden jeho film Kurz negativního myšlení. Ten tu získal Cenu za režii, později byl oceněn ještě Českým lvem za nejlepší zahraniční film.

Nejvydařenější pobyt v Praze ale zažil Breien loni během natáčení Detektiva Downa, příběhu mladého detektiva trpícího Downovým syndromem, který tu vznikal v norsko-česko-dánské koprodukci. “Poznal jsem tu spoustu milých lidí, se kterými se, doufám, zase uvidím, až se sem teď vrátím na českou premiéru,“ doufá Breien. Kvůli natáčení seriálu teď Norsko téměř neopouští, jak ale sám říká, pozvání z České republiky ho přimělo udělat „světlou výjimku“.

Fakt, že Detektiva Downa natočil Breien nakonec právě v Praze, přitom ovlivnila i jeho vydařená návštěva Švandova divadla. Tam se v roce 2011 v rámci hledání vhodných lokací pro filmování přišel podívat, jak vypadá jeho Kurz negativního myšlení na jevišti. A výsledek ho tak potěšil, že se s divadelníky rychle spřátelil.

„Představení samotné i navazující večírek s tvůrci a herci se natolik vydařily, že režisér druhý den ráno usoudil, že jezdit na další obhlídky do Maďarska by už bylo zbytečné – proč také, když mu jeho Pražané tak rozumějí,“ prozradil David Hrbek, který se teď chystá Barda Breiena na smíchovské scéně před publikem podrobně vyzpovídat. Ptát se bude na způsob, jakým točí své filmy, jak přistupuje k práci s herci, na jeho provokující cynizmus, za kterým je ale patrná citlivost a citovost. A také na Detektiva Downa, příběh Roberta Bogeruda, který se chce stát navzdory svému hendikepu soukromým detektivem a konečně dostává svůj první případ - pátrání po pohřešované osobě a on může  využít svých emocí, aby ho vyřešil.

A jestli by si uměl Breien představit svůj nejnovější film jako divadelní hru? „Příběh detektiva Downa by se mohl odehrávat i na jevišti, vtip však tkví právě v tom, že tenhle detektiv má Downův syndrom. Smeknu před každým, kdo bude mít dost odvahy a pokusí se ho přenést na divadelní prkna,“ uvedl Breien.

Švandovo divadlo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…