Do semifinále Zlatého Ámose postoupilo 15 pedagogů

20.02.2015 18:56

V úterý 17. února 2015 se v Senátu PČR konalo šesté a zároveň poslední regionální kolo 22. ročníku ankety Zlatý Ámos. Seznam patnácti semifinalistů je kompletní. "Letošní regionální kola mě velice potěšila. Pokaždé to bylo setkání s aktivními a šikovnými žáky či studenty a jejich pedagogy. O to však těžší bylo rozhodování," hodnotí úroveň regionálních kol ředitel a zakladatel ankety Zlatý Ámos Slávek Hrzal.

Do semifinále Zlatého Ámose postoupilo 15 pedagogů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Marcel Chládek

Výhodou této ankety je, že v ní nikdo neprohrává. Každý, kdo se dostane do regionálního kola už zvítězil na své škole, u svých žáků. A to je vítězství nejdůležitější. Také to na regionálních kolech mnohokrát zaznělo. Nominované paní učitelky i páni učitelé porotcům na regionálních kolech popisovali, jak je nominace překvapila, zaskočila, ale zároveň nesmírně potěšila. Každý si však hned uvědomil, že je to nejen velké ocenění, ale i velký závazek. Nezklamat své žáky, pokusit se společně s nimi probojovat až do finále a hlavně i nadále učit tak, aby to přinášelo radost dětem i pedagogům.

K oceňovaným vlastnostem oblíbených učitelů patří smysl pro humor, spravedlivost, obětavost, náročnost a přísnost. Tak to alespoň vyplývá ze statistiky, kterou si organizátoři Zlatého Ámose už řadu let vedou.

Semifinále ankety Zlatý Ámos se koná ve čtvrtek 5. března 2015 v zrcadlových sálech Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Na otázku, co semifinalisty čeká, odpovídá ředitel ankety Slávek Hrzal takto: "Je to anketa, ve které hlavní roli hrají žáci. Musí sestavit přihlášku, na regionální kolo musí vymyslet originální obhajobu a na semifinále pak musí vybavit svou paní učitelku nebo svého pana učitele třemi věcmi, které dokumentují jejich vzájemný vztah. " Není to lehký úkol, ale jak potvrzují členové poroty, každý rok žáci a studenti překvapí svou vynalézavostí a originalitou nejen porotu, ale mnohdy i své učitele.

Semifinalisty přijme na MŠMT ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek.

Ze semifinále postupuje pouze šest nominovaných do finále, které je veřejné a proběhne 27. března 2015 už tradičně v kongresovém sále hotelu Olšanka v Praze. Tady bojují o titul Zlatý Ámos žáci společně se svými učitelkami a učiteli. Kromě dospělé poroty pracuje na finále také dětská porota, která vybírá Dětského Ámose a hlasováním pomocí sms může každý ovlivnit, komu bude udělen titul Ámos sympaťák. Letos už podruhé ve dvaadvacetileté historii ankety bude také vybrán nejoblíbenější učitel chemie a fyziky. Škola, na které učí nejoblíbenější fyzikář, se může těšit na oranžovou učebnu, kterou v hodnotě 200 000 Kč věnuje nadace ČEZ.

Více informací o semifinalistech a o anketě najdete na www.zlatyamos.cz.

Seznam semifinalistů podle abecedy:

Jana Czuchová, ZŠ T.G.M., Hrádek nad Nisou

Lenka Hasíková, ZŠ a MŠ Praha - Slivenec

Barbora Holasová, ZŠ a MŠ Spálov - Ámos Moravskoslezského kraje

Iva Holečková, ZŠ a MŠ Ostrčilova, Ostrava

Hana Chlumská, FZŠ Praha 5 - Ámos hlavního města Prahy

Bohumila Janovská, Gymnázium a SOŠ dr. Václava Šmejkala, Ústí nad Labem

Jiří Janovský, ZŠ a MŠ Nučice - Ámos Středočeského kraje

Tomáš Jůzl, ZŠ Humpolec

Ivana Kleinová, ZŠ I. Hurníka, Opava

Miroslava Kloudová, 2. ZŠ Dobříš

Radek Matuška, SPŠ chemická, Brno

Mariana Mrázková, ZŠ a MŠ Mysločovice - Ámos Zlínského kraje

Hana Pacíková, VPŠ a SPŠ MV, Holešov

Miroslav Pražienka, Gymnázium Lovosice - Ámos Ústeckého kraje (na semifinále nepřijede, je v zahraničí)

Jana Skácelová, SŠ technická a obchodní, Olomouc

Martin Vinkler, Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4

reklama

autor: Ministerstvo školství

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…