Donate: Silné bouřky i povodně poškozují cenný zahradní nábytek

14.08.2013 11:28

Češi důsledky podceňují a včas jej nezabezpečí.

Donate: Silné bouřky i povodně poškozují cenný zahradní nábytek
Foto: Facebook.com
Popisek: Povodně 2013

Česko v poslední době zasahují opakovaně silné bouřky. Vítr, popadané stromy, krupobití či přívalové deště způsobující povodně tak páchají velké škody na majetku. Ušetřen není ani zahradní nábytek. Mezi poškozeným či zcela zničeným nábytkem jsou mnohdy i drahé designové kusy v hodnotách desetitisíců až statisíců korun. Odborníci ze společnosti Donate, předního českého prodejce stylového zahradního nábytku, poukazují na to, že Češi mnohdy zapomínají škodám předcházet a radí se připravit, zajistit zahradní nábytek před každou bouřkou a při cestě do zahraničí jej ukrýt do garáže či přístřešku. Drahý nábytek doporučují pojistit jako součást domu. Majitelé se tak vyhnou ohromným škodám.

V oblastech zasažených přívalovými srážkami je podle meteorologů možné i rychlé rozvodnění malých toků, které se mnohdy rozlijí přímo do zahrad. „Lidé by měli před bouřkou zahradní nábytek upevnit či odstranit z otevřené plochy. Vyhnou se tak velkým škodám, které jsou spojeny zejména  s luxusním zahradním nábytkem. Musí také dávat pozor na větrem uvolněné předměty, které je mohou zranit,“ říká Přemysl Hejtmánek ze společnosti Donate, předního tuzemského prodejce stylového zahradního nábytku. Ceny drahého designového nábytku často překročí deset tisíc korun za kus a celá kolekce se pohybuje ve statisícových sumách. Mnoho škod je podle něj každoročně v chatařských oblastech.

Už při pořizování nábytku je vhodné promyslet, kam jej ukrýt v případě nepříznivého počasí a uvažovat o vhodně velkém prostoru. Ve většině případů stačí přehodit přes nábytek plachtu, to se však netýká nebezpečí, které představují skutečně silné bouře. Při hrozbě těžkých přívalových dešťů nezbývá než sledovat předpověď. Zajistit či nejlépe schovat na příslušné místo pod střechou i těžší kusy zahradního nábytku. Vítr doprovázející bouřkové pásmo totiž mnohdy strhává stromy a poškozuje střechy domů, které ničí i zbytek zahrady. Uložit nábytek doporučuje Donate do suchých, krytých a nevytápěných prostor pod krycí plachtu. Ideální je pro tento případ zahradní domek nebo garáž. V případě přívalových dešťů je vhodné vyhnout se sklepům, kde hrozí riziko zatopení.

U drahého nábytku není od věci si jej pojistit

Češi také patří mezi největší vyznavače tzv. druhého neboli rekreačního bydlení. Odhaduje se, že v Česku je celkem na 400 tisíc rekreačních chat, chalup a domků v zahrádkářských koloniích. Toto číslo nás podle statistik řadí na přední místo na světě, více takových objektů a mnoho škod je právě v místech rekreace. Také proto, že lidé například na chalupách bývají jen občas.

„Při pojištění domácnosti či chalup je vhodné myslet na řádění živlů a nezapomenout i na příslušenství, kam zahradní nábytek patří. Při pojišťování je správné myslet také na doplňkové vybavení „okolo“ chaty a chalupy – zahradní nábytek, sekačky, bazény, dětská zařízení, grily, skleníky, ale i ozdobná jezírka nebo zídky, apod. Vše lze dnes do pojištění zahrnout,“ radí Přemysl Hejtmánek z Donate.

O dřevěné unikáty je neradno přijít

Podle Přemysla Hejtmánka je každý kus dražšího zahradního nábytku skvostem, který s sebou nese svůj příběh. „Některé z nich pocházejí z našeho kontinentu, jiné připlouvají po moři. Rozmanitý je jak jejich původ, tak design a způsob výroby. Kupříkladu dřevěný zahradní nábytek je ozdobou každé zahrady. Některé z kusů jsou skutečně unikátní, vyrobené na zakázku, ze starých dřev z mostů či lodí, jen jemně opracovaných, zanechávajících starodávný vzhled,“ říká Hejtmánek. Přijít o něj je pak mnohdy pro majitele citovou újmou. Nábytek v otevřeném terénu je vhodnější z odolnějších materiálů, než je dřevo, i přes jeho nezaměnitelnou estetickou stránku.

Nové materiály jsou nahraditelnější a vydrží

Naprosto klíčová otázka při výběru zahradního nábytku je jeho umístění. Jiné vlastnosti musí mít nábytek pro zakrytou terasu, pro polozakrytou pergolu nebo pro volný terén bez jakékoliv ochrany. Pod zakrytá místa je možné vybrat nábytek z velmi odolných materiálů jako je umělý ratan, plast nebo nerez, ale je možné využít i některé kvalitní přírodní materiály např. ratan, banánový list, rope, vodní hyacint, či různé dřeviny. Pokud je některá ze stran odkrytá a návětrná, je nutné brát v úvahu náročnost nábytku na údržbu. Vítr je schopen na terasu zanést nejen prach, ale i listy, semena, jehličí a další nečistoty, které se mohou v některých materiálech zachytávat a jejich odstranění je komplikované.

Hliník a umělý ratan jsou nové materiály, které si v uplynulých letech začaly hledat místo v srdcích všech vyznavačů zahradní pohody. Hliníkový nábytek je přesněji vyrobený v mnoha případech ze slitiny mědi a hliníku, tedy duralu. Ve srovnání s čistým hliníkem je až pětkrát pevnější a tvrdší, což nese daň v podobě trochu vyšší váhy. Na zahradě vydrží nábytek skoro věčnost. Vyžaduje minimální údržbu, a pokud bude zasažen přírodní katastrofou a neponičí se rám, stačí jej jen důkladně umýt.

Nábytek z umělého ratanu je vyrobený ze speciálního vlákna z odolného polyetylenového materiálu, který je na první pohled k nerozeznání od přírodního ratanu. Vybrat je možné z mnoha barev i tlouštěk materiálu a tím i nepřeberné škály designových provedení.

Ačkoli nábytek z masivního plastu či kvalitního umělého ratanu na hliníkové konstrukci nepotřebuje žádnou údržbu, nevadí mu ani mráz, silnému větru může podlehnout. Nábytek je nutné ukrýt zavčas, u některých těžších kusů je potřeba vzít v potaz náročnost na čas i lidskou sílu. Co se týče kvalitní venkovní látky, určitě se vyplatí připlatit si a mít sedáky a polštáře potažené voděodolnou látkou. Nabídka designů látek je velmi široká a překvapivě příjemná na dotyk a v případě špatného počasí lze jednoduše otřít hadříkem od nečistot. Vodou nenasákne a nehrozí zplesnivění.

Jak na běžné ošetření, radí: Přemysl Hejtmánek z Donate

Před nákupem zahradní sestavy je potřeba si zjistit jakým způsobem a jak často je třeba materiál ošetřovat. Vždy se v prodejně poraďte, jaké přípravky jsou pro jeho ochranu ty nejvhodnější a jak často mu poskytovat vhodnou držbu. Dobrý prodejní specialista by měl být schopen zodpovědět všechny otázky.

Většina zahradního nábytku z tropických dřevin jako je meranti a teak, nebo ze švédské borovice, je charakteristická vysokou odolností proti běžným klimatickým vlivům a dlouhou životností. Každé dřevo však přirozeně pracuje, působí na něj sluneční záření i vlhkost, a proto je třeba jej chránit vhodnými prostředky, jako je olej na ošetření dřeva. Působením vody se jeho vrstva však pomalu ztrácí, proto by jím měl být nábytek ošetřovaný alespoň 2x ročně. Drobné odřeniny je možné ošetřit impregnačním olejem. Před jeho nanesením je potřeba povrch nábytku vyhladit a odstranit nerovnosti a skvrny obyčejným jemným brusným papírem. Před samotným nanesením slabé vrstvy oleje je jen potřeba zbavit nábytek prachu pomocí jemného kartáče. Oleje pomáhají udržet původní pěknou barvu nábytku a chrání jej před vysycháním i praskáním.

Materiály jako je umělý ratan nebo hliník jsou téměř bezúdržbové. Stejně snadná je i údržba zahradního nábytku z hliníku. Čas od času jej pouze omyjte vlažnou mýdlovou vodou. Praktický je speciální kryt, který nábytek ochrání deštěm.

Doporučení ke zmírnění následků před bouřkovými jevy:

  • Pro omezení škod silným nárazovým větrem zajistit okna, dveře,  odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek,  slunečníky apod.),  zabezpečit skleníky, lešení.
  • Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem  uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
  • V oblastech zasažených silnými přívalovými srážkami lze očekávat intenzivní odtok vody ze svahů, rychlé intenzivní rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení ulic, domů, zatopení a podemletí komunikací apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…