Dopravní podnik nakoupil elektřinu na rok 2014, oproti letošnímu roku ušetří 65 milionů korun

28.09.2012 10:22

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) akceptoval cenovou nabídku Pražské energetiky (PRE) na dodávku elektrické energie pro rok 2014.

Dopravní podnik nakoupil elektřinu na rok 2014, oproti letošnímu roku ušetří 65 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Náklady na silovou elektřinu dosáhnou 526 mil. Kč, což je o 65 mil. Kč méně než v letošním roce a o téměř 40 mil. Kč méně než v roce 2013.  Celkové náklady tak mírně poklesnou, a to i přes neustálý a výrazný růst distribuční ceny elektřiny.

„Elektrická energie tvoří velmi výraznou položku ve výdajích Dopravního podniku a vzhledem k neustálému růstu cen energií jsme rádi, že se nám podařilo dojednat příznivé ceny silové elektřiny. To tak zcela vykompenzuje každoroční navyšování distribuční ceny, stanovované Energetickým regulačním úřadem (ERÚ),“ uvedla Magdalena Češková, předsedkyně představenstva a pověřená generální ředitelka DPP.  

Dopravní podnik má do konce roku 2014 uzavřeny s dodavatelem elektřiny tři samostatné smlouvy: pro oblast Metro (roční odběr 225 GWh), trakce tramvaje (roční odběr 131 GWh) a oblast netrakce (garáže, vozovny – roční odběr 14 GWh).

Celková cena elektřiny je složena ze dvou částí, první částí je „distribuční cena elektřiny“ – což je regulovaná cena, kterou stanovuje pro kalendářní rok ERÚ a Dopravní podnik ji nemůže ovlivnit. Druhou částí je „silová elektřina“. Tu Dopravní podnik nakupuje podle vývoje na velkoobchodním trhu a díky zrychlenému akceptačnímu procesu uvnitř firmy (rozhodování během několika hodin) lze dosáhnout úspor v řádu několika milionů Kč oproti nabídce s delší platností.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Akciová společnost Dopravní podnik hlavního města Prahy je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 165 autobusových linek, dále 24 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. V roce 2011 bylo ve vlastnictví společnosti 1 257 autobusů, 964 tramvajových vozů a 735 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede 166 374 000 kilometrů. Podnik má 10 743 zaměstnanců, z toho 4 268 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…