Drážní úřad: Počet strojvedoucích se opět navýšil, profese však nadále stárne

21.02.2018 16:23

Zájem o povolání strojvedoucího je stále aktuální, získat licenci strojvedoucího se pokusilo loni několik stovek osob. Rozrostla se také skupina strojvůdkyň, nyní jich koleje brázdí 41. I přesto, že je v posledních letech u mladší generace o povolání zájem, vysoký věk nadále vládne touto profesí. Vyplývá to ze statistik Drážního úřadu, který žadatele o licence přezkušuje a zároveň v úspěšných případech tyto licence uděluje.

Drážní úřad: Počet strojvedoucích se opět navýšil, profese však nadále stárne
Foto: Drážní úřad
Popisek: Drážní úřad

Drážní úřad během loňského roku zaevidoval celkem 866 žádostí k získání licence strojvedoucího (předloni to bylo rekordních 1 013 žádostí). Razítko ‘prospěl‘ mohlo být rozdáno v 557 případech, ve 309 případech naopak zaznělo ‘neprospěl‘. Počet žadatelů se zastavil na čísle 633. Znamená to, že nemálo osob muselo být i opakovaně přezkoušeno, někteří neudělali zkoušky vůbec. Licencí strojvedoucího se v roce 2017 mohlo nakonec nově pochlubit 546 mužů a 11 žen. Celkem bylo k 31. prosinci 2017 zapsáno 9 199 strojvedoucích s oprávněním k jízdám na celostátních a regionálních dráhách (9 158 mužů a 41 žen).

Strojvedoucí stárnou

Ze statistik také vyplývá, že profese strojvedoucího stárne. „Téměř tři tisíce lidí se nachází mezi 51. až 60. rokem života, což je celá třetina všech evidovaných strojvůdců. Dalších zhruba čtrnáct set je ve věku 61 – 65 let,“ podotýká ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář a dodává varování: „Pokud dopravci neseženou během několika málo let nový kvalifikovaný personál, mohou mít do budoucna problém s obsazením lokomotiv. Při dnešní existenci tolika spojů je nebude mít zkrátka kdo odjezdit.“

Zajímavostí je, že dosud platnou licenci strojvedoucího má také 40 osob, kterým je nad 70 let věku. Pokud však opakovaně úspěšně procházejí zdravotními testy, není třeba se nijak zvlášť znepokojovat. Naše ani evropská legislativa nenastavuje z hlediska věku u této profese žádná omezení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…