Dříteňští zateplí školu a opraví kostel

11.02.2015 10:00

Státní dotace a příspěvky od Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ budou hlavními zdroji letošních největších plánovaných investic v Dřítni na Českobudějovicku. Obec dokončí například kompletní zateplení základní školy, revitalizaci deseti bytů nad ní a bude pokračovat v opravě obecního kostela.

Dříteňští zateplí školu a opraví kostel
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Naším cílem je letos dokončit především již zahájené investiční akce. Jde hlavně o zateplení objektu školy spolu s obecními byty. V současné době jsou vyměněna okna a probíhají úpravy stropů v bytech. Stavební práce za přibližně šest miliónů korun by měly být ukončeny v srpnu,“ uvedl starosta Dřítně Josef Kudrle s tím, že na financování investice do základní školy a bytů získala obec státní dotaci.

Pokračovat budou Dříteňští také v loni zahájené opravě obecního kostela Sv. Dismase. „Na pokrytí nákladů opravy kostela se významnou měrou podílejí příspěvky od Jaderné elektrárny Temelín. Loni to bylo 1,5 miliónu korun a letos přibližně 500 tisíc korun. Dokončena je střecha, okna a klempířském práce, letos chceme opravy završit sanací zdiva a novou fasádou,“ poznamenal starosta.

Obec se zhruba 1670 obyvateli vedle toho chystá i řadu dalších investičních akcí do rekonstrukcí obecních objektů a svého dalšího rozvoje. „Plánujeme pokračování rekonstrukce zámku opravou bývalé sudárny, později kovárny. I zde hodláme zapojit finanční příspěvky od jaderné elektrárny a to ve výši 2,5 miliónu korun. Významnou investicí bude také vybudování komunikace v zástavbě rodinných domů ve směru na Novou Ves v hodnotě cirka 4,5 miliónu korun a oprava místní komunikace v Záblatíčku za 2,9 miliónu korun s využitím unijních zdrojů,“ doplnil Kudrle.

Díky 250 tisíci korunám od Nadace ČEZ bude pokračovat budování dětských hřišť v dalších místních částech, další zhruba dva milióny korun by měly být letos vyčleněny na revitalizaci obecní bytů. Přislíbenu má obec také dotaci na zateplení kulturního domu a obchodů v Dřítni. „Je vybrán dodavatel, přičemž vlastní stavba by měla skončit v listopadu s náklady do tří miliónů korun,“ řekl starosta.

Další investiční záměry budou schváleny spolu s rozpočtem obce na rok 2015 na zasedání obecního zastupitelstva začátkem března. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…