Duben na ČMKBK: Ceny elektřiny i zemního plynu rostly

07.05.2018 9:55

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) bylo v dubnu uzavřeno 597 kontraktů na dodávku 290,1 tisíce MWh zemního plynu a elektřiny pro konečné odběratele v hodnotě 178,3 milionu korun.

Duben na ČMKBK: Ceny elektřiny i zemního plynu rostly
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Ceny dodávek plynu i elektřiny stouply. Kopírovaly tak růst cen na velkoobchodních trzích, kde plyn zdražil z počátečních 448 Kč/MWh na konečnou úroveň 484 Kč/MWh (o 8 procent) a elektřina z úrovně 945 Kč/MWh na konečných 1008 Kč/MWh (o 6,7 procenta). Do cen pro konečné zákazníky se rovněž promítlo oslabení české koruny vůči euru.

Cena ročních kontraktů zemního plynu v maloodběru v dubnu stoupla proti březnové uzavírací ceně o 11,3 procenta na konečných 520 Kč/MWh, ve velkoodběru byl zaznamenán nárůst o 10,6 procenta se stejným uzavíracím kurzem 520 Kč/MWh.

Roční kontrakty elektřiny v nízkém napětí zdražily proti březnu o 7,4 procenta na konečných 1010 Kč/MWh, ve velkoodběru vzrostla cena o 8,1 procenta na 1059 Kč/MWh.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice. Trh s dodávkami elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele burza otevřela v roce 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…