EOS: Češi dluží za pojištění, Rakušané za rozvod

25.08.2013 9:33

Každá česká domácnost dluží téměř tři sta tisíc korun. Nejčastěji jde o hypotéky, spotřebitelské úvěry či dluhy z bankovních karet. Vyplývá tak z údajů inkasní společnosti EOS KSI. Při porovnání s dalšími evropskými státy je zajímavé i silné zastoupení nesplacených pojistných smluv. Absolutním unikátem jsou pak nezaplacené poplatky u lékaře. Oproti tomu sousední Rakušané jsou rekordmani v dluzích způsobených rozvody.

EOS: Češi dluží za pojištění, Rakušané za rozvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle údajů České národní banky dluží každá česká domácnost v průměru 287 740 Kč, což je zhruba o 10 tisíc korun více než před rokem. Jak ovšem vyplývá z průzkumu inkasní společnosti EOS KSI, důvody k zadlužování jsou v rámci celé Evropy velmi podobné. „Nejčastěji jde o úvěry na rekonstrukci a koupi nemovitosti, opravu nebo pořízení automobilu. Kromě těchto velkých výdajů však Evropané rádi využívají i menší spotřebitelské půjčky na novou elektroniku či výbavu domácnosti. Výjimkou nejsou ani úvěry na splácení předchozích dluhů,“ říká Vladimír Vachel, jednatel společnosti EOS KSI.

Přesto Češi drží jeden evropský unikát. Tím jsou nezaplacené poplatky u lékaře. „Tento dluh je v rámci Evropy spíše ojedinělý,“ podotýká Vachel.  Další regionální specialitou je podle jeho slov i dluh způsobený neplacením pojistných smluv. Důvodem vůbec nemusí být složitá finanční situace rodin, ale stačí zapomenout obnovit trvalé příkazy v bance. To se týká především dlouhodobých pojistných smluv, které jsou hrazeny v pravidelných platbách. To ostatně potvrzuje i nedávný průzkum České asociace pojišťoven, který uvádí, že se lidé o své pojistné smlouvy příliš nestarají. Podle jejich průzkumu totiž více než polovina pojištěnců neaktualizuje své smlouvy. U většiny pojistných smluv nedošlo ke změně 8 a více let.

Obdobným případem, který se objevuje v rámci celé Evropy, jsou neuhrazené dluhy z kreditních karet. „Nezřídka se stane, že klient zapomene uhradit dluh na kreditní kartě. Ten velmi rychle roste a pro dlužníka tak může být posléze složité uhradit celou částku. Z původně jednorázové půjčky se stává dlouhodobý problém,“ podotýká Vachel.  Své kuriozity mají ale i okolní státy. Například v Rakousku se zvyšuje počet dlužníků, kteří se do finanční tísně dostali díky rozvodu, zatímco v Holandsku se nejčastěji dluží internetovým obchodům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…