ERÚ: Indikativní ceny plynu pro nadcházející čtvrtletí klesají

01.03.2019 17:37

V posledních dvou čtvrtletích indikativní ceny plynu rostly. Odrážely tak vývoj na burze, kde se cena zemního plynu od září do listopadu loňského roku zvýšila o víc než polovinu. V prosinci ale následoval neméně prudký pokles, který se do indikativních cen plynu promítá nyní.

ERÚ: Indikativní ceny plynu pro nadcházející čtvrtletí klesají
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Indikativní ceny plynu (ZDE) pro druhé čtvrtletí roku 2019 klesly přibližně o dvacet korun na megawatthodinu ve všech třech kategoriích – pro vaření, ohřev vody i vytápění. Víc než stokorunový nárůst z předchozího pololetí tento pokles zatím nevyrovnal, potvrdil ale důležitý trend.

Na rozdíl od elektřiny, jejíž ceny na burze soustavně rostly téměř tři roky, plyn se k původním hodnotám vrací už po půl roce. Do ceníků dodavatelů pro maloodběratele se navíc promítá i snížení regulované složky o 2,5 %, které stanoví cenové rozhodnutí ERÚ č. 6/2018 (ZDE).

„Je pravda, že trh s energiemi si teď mnozí spotřebitelé spojují s paušálním zdražováním. Aktuální vývoj cen plynu na burze ale dává prostor k mírnému optimismu,“ říká Vladimír Outrata, radní ERÚ.

Indikativní ceny plynu plní zejména informační roli pro spotřebitele, kterým usnadňují orientaci na trhu. Pro dodavatele nejsou závazné, nejde o nástroj přímé regulace. Indikativní ceny plynu jsou rozdělené podle charakteru odběru – vaření, ohřev vody a vytápění. Nezahrnují DPH a je nutné k nim přičíst regulovanou složku ceny. Podrobný návod k výpočtu i historické hodnoty naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…