ERÚ: Regulované složky cen energií nepřekročí inflaci

01.12.2021 20:29 | Tisková zpráva

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal cenová rozhodnutí, kterými stanovuje regulovanou část cen elektřiny a plynu na další rok.

ERÚ: Regulované složky cen energií nepřekročí inflaci
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Pro domácnosti regulované složky cen vzrostou méně než o inflaci a v celkových cenách se projeví přibližně dvouprocentním nárůstem u elektřiny, jednoprocentním u plynu. Důvodem zdražování však zůstává úřadem neregulovaná složka ceny energie, do které dodavatelé energií promítají nákupy drahých energií na burze.

Elektroenergetika

Regulovaná složka ceny elektřiny v případě domácností příští rok vzroste v průměru o 3,7 %. Změna u konkrétního zákazníka se bude odvíjet od distribučního území a povahy odběru. Na území ČEZ Distribuce dosahuje nárůst 3,6 %, u EG.D 3,9 % a u PREdistribuce 3,3 %.

Do regulovaných cen se nyní negativně promítají rostoucí náklady na krytí ztrát a na poskytování podpůrných služeb, které navyšuje drahá silová elektřina na burzách. Rostou také náklady na nezbytné investice v elektrizační soustavě, které odrážejí vyšší ceny stavebních prací i materiálů.

graf

„Přestože se nám znovu podařilo udržet růst regulované složky pod hladinou spotřebitelské inflace, mírnému nárůstu regulovaných cen se nevyhneme. Výsledné ceny by ale v důsledku růstu regulované složky neměly vzrůst více než o dvě procenta u elektřiny, respektive o procento u plynu. Řádově rychleji však roste burza, na kterou ERÚ nemá vliv a kvůli které o desítky procent zdražují dodavatelé, což je hlavní důvod strmého růstu cen energií,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

graf

O tom, jak výraznou proměnou prošel trh v minulém roce, svědčí i měnící se poměry regulované a neregulované složky. Ještě na konci loňského roku neregulovaná složka stanovená dodavateli energií tvořila méně než polovinu z celkové ceny elektřiny pro domácnosti (47,7 %). Dnes už se na výsledné ceně podílí téměř třemi pětinami (59,4 %).

K výraznému meziročnímu poklesu regulované složky ceny elektřiny dojde na hladině velmi vysokého napětí. V celorepublikovém průměru zde úspora pro velkoodběratele dosahuje 7 %. Na hladině vysokého napětí se regulovaná složka prakticky nezmění, v průměru vzroste o 0,3 %. Na ceny na těchto hladinách má vliv především podpora pro nové podporované zdroje. Pokud budou notifikovány (proces probíhající vůči Evropské komisi) a aktivovány (nařízením vlády) všechny podpory podle novely zákona o podporovaných zdrojích v průběhu příštího roku, bude nutné úměrně tomu navýšit státní dotaci na tyto podpory, jinak se náklady projeví značným nárůstem cen pro průmysl. S navýšením dotací ze státního rozpočtu současná vláda po aktivaci podpor počítala.

Plynárenství

V plynárenství regulovaná složka pro domácnosti vzroste v průměru o 2,4 %. Nejmenší bude nárůst na distribučním území GasNET (+1,8 %), které pokrývá největší část České republiky. Na distribučním území EG.D se regulovaná složka zvýší o 3,3 %, u Pražské plynárenské Distribuce o 5,9 %.

graf

Také v plynárenství se projevila rostoucí cena plynu na burze, která se promítá do regulovaných výdajů na krytí ztrát. Za nárůstem regulované složky stojí i rozvoj a údržba plynárenských soustav, což se projevuje zejména v Praze, kde síť prochází rozsáhlou několikaletou rekonstrukcí. Celorepublikově, na všechny odběratele, se rozpočítávají i náklady na nový plynovod Moravia Capacity Extension budovaný na úrovni přepravní soustavy.

Podobně jako v elektroenergetice, rychlý růst ceny plynu na burze, podle které dodavatelé stanovují neregulovanou složku ceny, snižuje podíl regulované složky na výsledné ceně plynu. V případě domácností se podíl regulované složky meziročně snížil více než o třetinu, z 30 % na 18,5 % (o 11,5 procentního bodu).

graf

U velkoodběratelů a středních odběratelů plynu regulovaná složka mírně klesne, v průměru o 0,1 %. Pokles čeká odběratele na distribučním území EG.D (-3,5 %) a GasNET (-1,2 %). Regulovaná složka naopak velkoodběratelům vzroste na území Pražské plynárenské Distribuce (+7,6 %), ze stejného důvodu jako u domácností, kvůli probíhajícím rekonstrukcím sítě.

Cenová rozhodnutí v plném znění jsou k dispozici pod následujícími odkazy:
Cenové rozhodnutí č. 7/2021, o regulovaných cenách souvisejících s dodávkou plynu ZDE
Cenové rozhodnutí č. 8/2021, kterým se stanovují ceny za související službu v elektroenergetice a ostatní regulované ceny ZDE
Cenové rozhodnutí č. 9/2021, kterým se stanovují ceny za související službu v elektroenergetice odběratelům ze sítí nízkého napětí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…