ERÚ radí městům a obcím, jak správně uzavírat smlouvy a bojovat s energošmejdy

24.05.2023 11:17 | Tisková zpráva

Energetický regulační úřad (ERÚ) se ve své osvětě nově zaměřuje nejen na samotné spotřebitele, ale ve větší míře i na představitele samospráv. Se Svazem měst a obcí ČR (SMO ČR) zpracoval metodiku, jak čelit podomnímu prodeji energošmejdů, nyní ERÚ a SMO ČR připravují online seminář na téma obec jako zákazník v energetice.

ERÚ radí městům a obcím, jak správně uzavírat smlouvy a bojovat s energošmejdy
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Webinář proběhne v pátek 26. května od 9:00 hodin a zdarma se ho může zúčastnit každý. Poradenství na téma, jak z pozice obce správně nastavit smluvní vztahy v energetice, povedou odborníci ERÚ ze sekce správních řízení. Kromě samotné prezentace budou odpovídat i na konkrétní dotazy, které zájemci mohou položit v předstihu ZDE.

„Spotřebitele se týkají speciální ustanovení v energetickém zákoně a občanském zákoníku, které mu v některých případech dávají například širší možnosti vypovězení smlouvy bez sankcí. Obec tuto zvýšenou ochranu nemá. Neexistuje zde z povahy věci ani dohled našeho úřadu podle zákona o ochraně spotřebitele nad nekalými praktikami. Zastupitelé proto musí být dvojnásob obezřetní, když uzavírají smlouvy. Ať už na dodávku elektřiny a plynu, tak v teplárenství, kde navíc existuje celá řada specifik,“ upozorňuje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33715 lidí

„Z praxe víme, že nastavit správně smluvní vztahy v energetice není z pozice obce vůbec jednoduché,“ potvrzuje výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková. „Bohužel, nezřídka se dozvídáme až o problémech způsobených nevýhodnými smlouvami, které dopadají nejen na radnice, ale zprostředkovaně také na jejich obyvatele,“ doplňuje Radka Vladyková.

Nebezpečí pro občany měst a obcí představují rovněž nepoctiví energetičtí zprostředkovatelé, pro něž se vžilo označení energošmejdi. ERÚ i SMO ČR od začátku roku registrují zvýšený počet stížností na jejich chování, typicky podomní prodej, a zaměřily se proto na prevenci jejich nájezdů.

Ve společné metodice (ZDE) radí, jak podomní prodej na území samospráv zakázat, i jak mohou obce postupovat (respektive co poradit občanům) v případě, že už se někdo stal obětí energošmejdů. „Zdůrazňujeme zejména důsledek legislativní změny, který není všeobecně známý. Tím, že zprostředkovatelé přešli pod energetický zákon, je potřeba jejich podomní prodej omezit podle paragrafu 11p tohoto zákona, dřívějšími zákazy podle živnostenského zákona na ně obce již nedosáhnou,“ shrnuje Markéta Zemanová.

Případné porušení zákazu podomního prodeje pak může pokutovat městská policie, ERÚ k tomu potřebnou pravomoc nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…