ERV Evropská pojišťovna: Česká letiště odbavila v letošní turistické sezoně jen o třetinu méně cestujících než v roce 2019

29.11.2022 16:14 | Tisková zpráva

Turistické sezony 2020 a 2021 výrazně zasáhla pandemie COVID-19. Kvůli vládním opatřením a obavám z cestování se počty cestujících do zahraničí výrazně propadly.

ERV Evropská pojišťovna: Česká letiště odbavila v letošní turistické sezoně jen o třetinu méně cestujících než v roce 2019
Foto: ERV
Popisek: ERV Evropská pojišťovna

V letošním roce však došlo k výraznému oživení cestovního ruchu a nárůstu počtu cestujících. V období od června do konce října cestovalo letecky už dvě třetiny počtu cestujících v porovnání se stejným obdobím roku 2019. Silné oživení cestovního ruchu potvrzují i statistiky jedničky na trhu cestovního pojištění ERV Evropské pojišťovny. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Letiště Václava Havla v Praze v období od června do konce října 2019 odbavilo celkem 9,2 milionu cestujících. V letošní turistické sezoně pak 6 milionů. „Pražské letiště tedy v letošním roce bylo již na 66 % roku 2019,“ říká Michal Procházka, tiskový mluvčí Letiště Václava Havla Praha.

K předcovidovým výsledkům se pak ještě více přiblížilo Letiště Leoše Janáčka v Ostravě. To v turistické sezoně v roce 2019 odbavilo 287 tisíc cestujících, letos 249 tisíc. „Ostravské letiště letos dosáhlo dokonce 87 % provozu oproti poslednímu předcovidovému roku 2019,“ říká Kateřina Pustějovská, tisková mluvčí Letiště Leoše Janáčka.

Brněnské letiště za celý rok 2019, který byl rekordním, odbavilo 544 tisíc cestujících, z nichž 376 tisíc využilo sezónní lety. Od začátku letošního roku do října pak letištěm prošlo 452 tisíc cestujících a na sezónní lety jich připadlo 372 tisíc. „Dalo by se říct, že tuřanské letiště může slavit návrat k časům před příchodem pandemie koronaviru a předpokládáme, že do konce roku překročíme číslo 460 tisíc odbavených pasažérů. Je tedy vidět, že po dvou, virem tlumených letech, mají lidé obrovskou chuť cestovat,“ Lucie Mareš Heřmanská, mediální zástupce LETIŠTĚ BRNO.

Vysoký zájem o cestování v letošním roce potvrzují i data ERV Evropské pojišťovny, která je na českém trhu lídrem v oblasti cestovního pojištění. Té v letní sezoně vzrostl celkový počet škod ve srovnání s posledním předcovidovým rokem 2019 o 71 %. Nejvíce škod, pak klienti nahlásili již v červnu. „Důvodem je i skutečnost, že během června jezdilo do zahraničí více starších lidí, jejichž zranění a léčení bývají náročnější (zlomené krčky apod.). Dalším důvodem bylo větší zastoupení zájezdů do exotických zemí,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…