ERV Evropská pojišťovna: Jen desetina Čechů letos využije first minute nabídek. Třetina vyčká s nákupem dovolené do poslední chvíle

05.11.2020 17:56

Podle aktuálního průzkumu ERV Evropské pojišťovny se zcela obrací trend nakupování dovolených na léto 2021.

ERV Evropská pojišťovna: Jen desetina Čechů letos využije first minute nabídek. Třetina vyčká s nákupem dovolené do poslední chvíle
Foto: ERV
Popisek: ERV Evropská pojišťovna

Zatímco v loňském roce se polovina zájezdů prodala v rámci first minute nabídek, letos plánuje pořídit příští letní dovolenou v předstihu jen desetina Čechů. Naopak třetina respondentů uvedla, že bude letní dovolenou řešit až na poslední chvíli.

Včasné nákupy dovolených si Češi v posledních letech oblíbili natolik, že 40-50 procent letních zájezdů si objednali již v předprodejích. Nejžádanější hotely v nejoblíbenějších destinacích tak dokonce v některých případech byly vloni touto dobou vyprodány. Kvůli letošní pandemii koronaviru se razantně omezily možnosti cestování do zahraničí a situace také velmi výrazně změnila chování spotřebitelů.

Jen 11 % Čechů strávilo letní dovolenou v cizině vloni i letos

Zatímco v roce 2019 vyrazilo na letní dovolenou do zahraničí 34 % Čechů, v roce 2020 pak už jen třetina z nich, ostatní trávili dovolenou cestováním po ČR, doma či na chatě. „Z průzkumu je jasně znatelná změna chování i těch Čechů, kteří jsou zvyklí pravidelně vyrážet do zahraničí. Zatímco v předchozích letech si dovolenou mimo ČR dopřál každý třetí, letos jen každý devátý,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

K moři ještě méně

Podle průzkumu trávilo loňskou letní dovolenou u moře 21 % Čechů, letos už jen čtvrtina z nich, dalších 7 % vyměnilo moře za jiný druh zahraniční dovolené. „K moři tedy meziročně vyrazilo o 3/4 méně lidí. Takto dramatický propad nezaznamenal český cestovní ruch ani v roce 2016, kdy byl zasažen teroristickými útoky v turistických destinacích,“ říká Vlastimil Divoký.

First nebo last minute dovolená v roce 2021?

Výsledky průzkumu jasně ukázaly radikální změnu spotřebitelského chování v zařizování nadcházející letní dovolené. Jen 9 % Čechů totiž plánuje její nákup nejpozději do konce února příštího roku, tedy v rámci first minute nabídky. Naopak 32 % lidí bude letní dovolenou řešit až na poslední chvíli, tedy formou last minute zájezdů. Téměř polovina (45 %) respondentů pak uvedla, že zatím neplánuje dovolenou v zahraničí vůbec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…